Uskoro prvi klub ženske sjedeće odbojke na području Tuzlanskog kantona

by Tuzla Info
| 9:00

U cilju animiranja i isticanja značaja za bavljenje tjelesnom aktivnošću lica sa invaliditetom, posebno žena, ministar kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović sa saradnicom Lejlom Elezović, održao je sastanak sa delegacijom Sportskog saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o formiranju prvog sportskog kluba ženske sjedeće odbojke na području Tuzlanskog kantona, ali i formiranju ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci. Prisutni su ukazali na veliki problem uključivanja žena u sportske aktivnosti lica sa invaliditetom, zbog čega su pokrenuli inicijativu prema nadležnim institucijama od kojih se očekuje podrška projektima osnaživanja i inkluzije žena lica sa invaliditetom u sportske aktivnosti. Zahvaljujući uspjehu muške reprezentacije sjedeće odbojke, očekuju da će institucije sa posebnom pažnjom pristupiti projektu formiranja sportskog kluba ženske sjedeće odbojke i ženske reprezentacije sjedeće odbojke, od koje se pored svih benefita koje za lica sa invaliditetom donosi uključivanje u sportske aktivnosti, očekuje da budu jednako uspješni kao i njihove kolege u muškoj reprezentaciji, a od kojih će imati veliku podršku i pomoć.

Ministarstvo kulture, sporta i mladih i Ministarstvo zdravstva će u okviru svojih nadležnosti ovoj inicijativi pružiti podršku, a oba ministra su istakla da je pored ova dva Ministarstva neophodno uključivanje i drugih nadležnih institucija, jer je značaj ovakvih projekata i načina na koji se istim pristupa ogledalo jednog društva.

Ispred Sportskog saveza sjedeće odbojke sastanku su prisustvovali Ifet Mahmutović, selektor muške reprezentacije sjedeće odbojke, Ejub Mehmedović, dopredsjednik saveza, Vehbija Tokić, generalni sekretar saveza, Ermin Jusufović, reprezentativac BiH i Almir Žilić.