Osam godina od protesta i paljenja zgrade Vlade TK: Sindikat solidarnosti za danas najavio okupljanje

by Tuzla Info
| 8:33
1206 soda so

Tačno osam godina navršilo se otkako je val nezadovoljstva obespravljenih radnika, sa tuzlanskih ulica proširen i na ostale gradove u Federaciji BiH, a rezultirao je paljenjem kantonalnih vlada, općina, te smjenom premijera i ministara.

Radnici fabrika uništenih lošim privatizacijskim potezima, koji su ostali bez radnih mjesta, zabrinuti za egzistenciju svojih porodica, mjesecima su svake srijede svoje nezadovoljstvo izražavali okupljanjima i protestima ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva TK i sudova. Odatle bi se uputili u protestnoj šetnji ka Vladi TK, čije je sjedište bilo u zgradi ˝Sodaso˝, a protestima su se pridruživali nezadovoljni i nezaposleni građani. Bunt je eskalirao 7. februara 2014. godine paljenjem zgrada Vlade TK i Matičnog ureda tadašnje Općine Tuzla.

Protesti su se proširili i u druge gradove. U Sarajevu je na današnji dan spaljena zgrada Predsjedništva BiH, u Zenici zgrada Vlade.

Kao i svake godine, Sindikat solidarnosti će ispred zgrade Soda-so u Tuzli obilježiti godišnjicu protesta. Okupljanje je najavljeno za 11 sati.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.