FOTO / VIDEO / Izbor najbolje sportske fotografije: Nagrada “Tomislav Trojak” ide u Sarajevo

by nedim
| 19:58

Tarik Saletović, fotoreporter portala Klix.ba dobitnik je prve nagrade “Tomislav Trojak” za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Hercegovini, koja je snimljena prošle godine. Tako je odlučio stručni žiri manifestacije “Najbolja sportska fotografija godine”, koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru.

 Izbor sportske fotografije godine organizira Udruženje građana Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle u partnerstvu s Ministarstvom kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona i BKC-om.

 Nagrada za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Heregovini nosi naziv po poznatom bh. fotografu, Tuzlaku, Tomislavu Trojaku, a tročlani žiri u sastavu Robert Andrejaš, Edin Skokić i Nedim Salaharević imao je kompleksan zadatak izabrati najbolje među 26 autora koji su poslali 47 fotografija.

 

Drugoplasirani je mladi i perspektivni fotoreporter iz Tuzle Ahmed Bešić, dok je treće mjesto na ovogodišnjem “Izboru najbolje sportske fotografije” pripalo Huseinu Šljivi iz Bugojna.

 Pobjednička fotografija Tarika Saletovića nosi naziv “Kad ja skočih na Bentbaši”.

Već četiri godine se bavim fotografijom, a najviše pratim fudbalske utakmice u Sarajevu. Kao i za sve ostale fotografije, za sportsku fotografiju treba dosta truda i zalaganja. Uz trud dođu i nagrade i sretan sam što sam osvojio ovo priznanje, kazao je Saletović za Tuzlainfo.ba.

Kako je večeras rečeno, Izbor najbolje sportske fotografije jedinstvena je prilika da se očuva sjećanje na Tomislava Trojaka, istaknutog fotografa čija su djela obišla cijeli svijet, ali i da se očuva sportska fotografija kao bh. sportsko blago.

 Dosadašnji dobitnici nagrade Tomislav Trojak su Denis Ruvić iz Sarajeva (2018. godine), Aleksandar Čavić iz Banja Luke (2019.), Jelena Đurđević iz Banja Luke (2020.) i Ivan Šebalj iz Banjaluke (2021).

 

 Izbor najbolje sportske fotografije BiH organizuje se u čast Tomislava Trojaka, fotoreportera iz Tuzle koji je preminuo 12. septembra 2015. godine. Ostao je upamćen po fotografijama sa 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu i sa finala Kupa evropskih šampiona 1989. godine kada su košarkašice tuzlanskog Jedinstva – Aide u Firenci postale prvakinje Evrope.  /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.