Imamović sa predstavnicom UNHCR-a: Tražimo rješenje za Službu za poslove sa strancima u Tuzli

by Tuzla Info
| 18:00

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicama, susreo se danas sa predstavnicom Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR-a u Bosni i Hercegovini, Lucie Gagne i njenim saradnicama. Na sastanku je razgovarano o trenutnim aktivnostima UNHCR-a u BiH , sa posebnim naglaskom na aktuelnu situaciju sa migrantima. U UNHCR-u traže model kako da pomognu Službi za strance, rečeno je ovom prilikom, te napomenuli da su već formirani mobilni timovi čija uloga je da učestvuju u registraciji i identifikaciji migranata u Službi za poslove sa strancima, gdje bi identifikovali “ranjivost“ migranata i u skladu sa tim ih upućivali u postojeće centre.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio na aktivnostima UNHCR-a u BiH tokom i nakon rata 1992.-1995., te naglasio da veoma cijeni aktivnosti koje danas realizira UNHCR u BiH, naročito vezano za priliv migranata. Tokom sastanka je istaknuta važnost saradnje UNHCR-a sa nadležnim domaćim institucijama, te obostrano očekivanje za nastavak dosadašnje uspješne saradnje.

Lucie Gagné je preuzela funkciju predstavnice UNHCR-a u Bosni i Hercegovini u februaru 2020. godine. Ima dvadesetpetogodišnje iskustvo u oblasti izbjegličke, azilantske i migracijske politike, kao i u međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima.