VIDEO / Napretkovi dani u Tuzli: Otvorena izložba “Žepački umjetnici”

by nedim
| 20:25

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavna podružnica Tuzla, večeras je u Galeriji “Kristian Kreković” otvorena izložba pod nazivom “Žepački umjetnici”.

Izložba se održava u okviru manifestacije “Napretkovi dani u Tuzli”.

Izložbu je otvorio Josip Nikolić, član Središnje uprave HKD Napredak i dopredsjednik Napretkove uprave u Žepču.

– Izložba je nastala prošle godine u lipnju, kada je doživjela i svoju premijeru u Žepču. Okuplja osam umjetnika koji su svojim životom vezani neposredno za Žepče. Nakon žepačkog kraja, uslijedio je put izložbe po cijeloj Bosni i Hercegovini. Od pomenutih osam umjetnika veliki broj njih je vezan i za Tuzlu kroz sudjelovanje na Likovnoj koloniji Breške, tako da je ova izložba na jedan način njihova zahvala Tuzli i Napretku, istakao je Nikolić za Tuzlainfo.ba

Na ovoj izložbi se predstavilo osam umjetnika koji rođenjem potiču iz žepačkog kraja, a to su: Mladen Ivešić, Josip Ivešić, Anđela Nikolić Vilić, Slađana Matić Trstenjak, Ljerka Njerš, Josip Ivandić, Kristina Ćavar i Saša Zečević. Svi oni školovali su se na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Generacijski su većinom bliski, a povezuje ih sredina u kojoj su odrastali kao i ona u kojoj su se umjetnički oblikovali.

Predgovor izložbi je napisala dr. art Dragana Nuić Vučković, a u njemu ističe da osam različitih umjetničkih osobenosti predstavlja se većinom s recentnim radovima što je pokazatelj njihove želje i strasti za umjetničkim djelovanjem i kreativnim stvaranjem i nakon završene Akademije.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Tuzla je rekao da manifestacijom “Napretkovi dani u Tuzli” nastoje da obogate kulturni život grada.

– Koliko u tome uspijevamo procijenit će publika koja je večeras posjetila ovu galeriju. Naša misija u Napretku je zapravo najviše i bazirana na kulturnim događajima koji su dobro poznati u ovom gradu. Posebno mi je drago što će u Tuzlu doći gosti iz pet napretkovih podružnica i predstaviti se našim sugrađanima, rekao je Kovačević.

Kako se moglo čuti na ovom događaju, izložba se sastoji od 20 radova rađenih na slobodnu temu.

Izložba ostaje otvorena narednih šest dana./S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.