Naša stranka Tuzla: Grad Tuzla mora intervenisati zbog poskupljenja peleta

by Tuzla Info
| 14:00
2308 nasastranka Tuzla

Cijena peleta je s 330 KM po toni, koliko je iznosila prošle godine u proljeće, porasla na preko 500 KM. U Tuzli i preko 530 u zimskom periodu. Omer Berbić, zastupnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla je podnio inicijativu da Grad interveniše po ovom pitanju.

Pelet je ekološki prihvatljiv, više učinkovit kad je zagrijavanje u pitanju i lagan je za upotrebu. Sve su to razlozi zbog koje su građani Tuzle mahom prelazili na ovu vrstu ogrjeva. Uz, naravno, cijenu koja je bila prihvatljiva. Tome svemu treba dodati i činjenicu da Grad subvencionira kupovinu peći na pelet.

Smatramo stoga da Grad treba naći način kako da potrošači ne osjete ovaj skok cijene. Inicijativa upućena na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća definiše da Grad Tuzla pronađe način za nabavku 1000 tona peleta u periodu kada je pelet najjeftiniji a koji bi se koristio kao robna rezerva za korekciju cijena u zimskom periodu kada bude najskuplji. Ovo bi u suštini značilo kraj zloupotreba u dizanju cijena u zimskom periodu te bi korisnici u Tuzli imali mogućnost da i tada nabave pelet za 330 KM a Grad ne bi imao finansijskih troškova za ovaj program. Da bi se spriječile eventualne zloupotrebe, potrebno je napraviti spisak korisnika peći na pelet te definisati maksimalnu moguću količinu po fizičkom i pravnom licu.

“Ako već subvencioniramo kupovinu peći na pelet, ne smijemo dopustiti da građani višestruko izgube na sam pelet. Bojim se da ćemo ih demotivirati da nastave s njegovim korištenjem, da će se možda neki okrenuti ekološki neprihvatljivim gorivima, te da nećemo dobijati nove korisnike”, rekao je Berbić, vijećnik NS u Gradskom vijeću Tuzla.