U Tuzli predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH

by nedim
| 17:50

Imajući u vidu drastično povećanje broja žalbi na sadržaje u online medijima i nove komunikacijske fenomene, Vijeće za štampu i online medije u BiH 2021. realiziralo je izmjenu i dopunu Kodeksa za štampane i online medije BiH. Sve to prezenetirano je na današnjoj radionici za novinare i urednike Vijeća koja je održana u hotelu “Garden” u Tuzli.

Kako je rečeno, izmjene Kodeksa najviše tretiraju problem dezinformacija koji je u bh. medijima sve učestaliji s ciljem širenja panike i zbunjenosti; potom nespojivost novinarske profesije sa nekim drugim djelatnostima naročito u oblasti političke sfere i prigovor savjesti koji se odnosi na to da novinar ima pravo odbiti neki od zadataka ako se to “kosi” sa njegovim uvjerenjima.

Urednici i novinari štampanih, a naročito online medija, moraju biti svjesni opasnosti objavljivanja i širenja dezinformacija. Posljedice ovakvog ponašanja mogu biti štetne na mnogo načina, naročito za građane kao korisnike medijski plasiranih informacija, onemogućavajući ih da donose informirane odluke.

Izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagiranje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kako u štampanim tako i u online medijima, sa ciljem podizanja profesionalnih standarda izvještavanja.

 

Enes Osmančević,jedan od članova Ekspertske grupe za uspostavu Vijeća za štampu kaže da je novinarska profesija doživjela mnogo izmjena, komunikacijska situacija se izmijenila, standardi novinarstva se promijenili odnosno podigli. Sad im je, kaže, bio cilj dati doprinos mehanizmu samoregulacije medija na način da su se referirali na neke evropske standarde novinarstva.

– Treba razlikovati termin dezinformacija od termina lažne vijesti. Lažne vijesti su, nažalost, jedan termin koji se udomaćio i u praksi Evropskog suda za ljudska prava, kao i našeg zakonodavstva. Lažne vijesti su neka vrsta oksimorona. To je zapravo jedan kontradiktoran pojam. Vijest ako je vijest onda ona mora biti pisana po žurnalističkim pravilima. Tada je vijest tačna, a termin lažna vijest su smisli političari da bi diskreditirali novinare i medije. Mi u Vijeću za štampu pokušavamo da napravimo tu razliku i da pojačamo odgovornost za sve oni koji šire i prenose dezinformacije. Naravno, to nije nimalo lako jer svaki pojedinac koji koristi internet, on prima i odašilja različite vrste informacija, odnosno predstavlja potencijalno neku tv stanicu bez dozvole za emitiranje, rekao je profesor Osmančević za Tuzlainfo.ba

Vijeće za štampu i online medije u BiH u 2021. zaprimilo je 1.073 žalbe, od čega se 1.036 odnosilo na sadržaje objavljene u online medijima, dok se svega 10 žalbi odnosilo na tekstove objavljene u štampanim medijima. U poređenju sa žalbama zaprimljenim u prethodnim godinama, ovakva struktura pokazatelj je ogromnog uticaja i prisustva online medija u svakodnevnoj komunikaciji i neophodnosti dodatne edukacije urednika i novinara.

– Veliki broj žalbi, istakla bih, prati i dobra saradnja sa urednicima kada su u pitanju prihvatanja principa samoregulacije medija. Skoro 70 posto žalbi je bilo riješeno samoregulacijom, dakle objavom demantija, reagiranja ili uklanjenjem komentara koji predstvljaju govor mržnje, istakla je Maida Bahto Kestendžić, projekt koordinatorica Vijeća za štampu i online medije BiH.

Ključno je da štampani i online mediji i građani budu informisani o izmjenama Kodeksa, a ovaj dokument uskoro bi trebao da bude dostupan i na web stranici Vijeća za štampu.

Nakon Brčkog i Tuzle, predstavljanje izmjena i dopuna Kodeksa za štampu biće upriličeno i u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Mostaru./S. P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.