Promjena vremena donijela i čistiji zrak: U Tuzli od sinoć smanjeno aerozagađenje

by Tuzla Info
| 6:08

Promjena vremena koju su meteorolozi već ranije najavili, očistila je zrak u Tuzli. Već sinoć od 22 sata, aerozagađenje u Tuzli je smanjeno.

To je ranije najavio i meteorolog Nove BH Nedim Sladić

“Očekuje nas destabilizacija vremenskih prilika praćena padavinama i vjetrom koja će donijeti izvjesno olakšanje. Kako će uslijediti pritjecaj hladnijeg zraka sa sjevera, doći će do nivelisanja slojeva zraka od viših ka nižim uz njihovo hlađenje, što će usloviti prekid utjecaja plitke temperaturne inverzije, a destabilizacija vremenskih prilika omogućiti vertikalno miješanje slojeva i stvaranje turbulentnih vrtloga, što će prizemlju omogućiti disperzija čestica uvis uvjetovanu jačanjem sjevernog vjetra”, kazao je Sladić.

Sladić je već za  četvrtak najavio povećanje oblačnosti i nove padavine

“Prostrana anticiklona će svoj centar nad centralnom Evropom u utorak postepeno početi izmiještati prema istoku, a u srijedu će se pozicionirati u blizini naših područja. Prethodno vedra noć, snijeg na tlu na istoku i u centralnim područjima Bosne, ali i slab vjetar bit će idealna kombinacija za izraženije ohlađivanje i hladno jutro, pri čemu će se jutarnja temperatura spustiti mjestimično na planinama i ispod -10 stepeni, a u nizinama većinom će se kretati između -8 i -2, na jugu do 4 stepeni. U jutarnjim satima mjestimično će se javljati uslovi za nisku naoblaku, naročito na istoku Bosne i po Posavini, a tokom dana pretežno vedro” kaže Sladić.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.