Predstavnici stranaka iz TK o Kukićevom povlačenju: Vladat će uz sjene kao što je radio i u rudniku

by nedim
| 13:58

Mirsad Kukić povući će se sa mjesta predsjednika PDA, čime je spašena koalicija koju u Tuzlanskom kantonu tvore SDP, PDA, Naša stranka i SBB, piše Oslobođenje.

Ova odluka uslijedila je nakon ultimatuma Naše stranke, ali i SBB-a, da će napustiti koaliciju ukoliko Kukić, i nakon sankcija SAD-a, nastavi voditi PDA. Kukić je odluku saopštio na sastanku sa koalicionim partnerima u Sarajevu, koji je sam inicirao.

Iz SDA poručuju kako je ovo predstava za domaću i stranu javnost, koja će samo donijeti ostanak PDA u vlasti.

– Svi koji poznaju političke prilike u ovom kantonu i koji znaju Kukića, svjesni su da će on i dalje vladati i strankom, ali i Vladom TK-a. Razočaran sam SDP-om, čiji je premijer prije samo nekoliko dana govorio kako njegova vlada kreće u revoluciju kada se govori o borbi protiv korupcije, a sada prihvataju ovu odluku i sami svjesni da je to samo formalnost, kazao nam je predsjednik kantonalne SDA Fahrudin Skopljak.

Istog mišljenja je i Mahir Mešalić iz Demokratske fronte. Smatra da je ovo najbolja odluka koju je Kukić mogao donijeti, jer će mu sada rad iz sjene omogućiti još više slobode i veću moć.

– Čovjek je u rudniku iz sjene vukao sve konce a da nije potpisao nijedan dokument. Sve je ovdje jasno. Kukić će ponovo da vlada iz sjene, imat će još veću slobodu nego kada je bio predsjednik stranke, s tim da je očito da više nije sam u svemu tome, jer ima podršku i drugih stranaka i koalicionih partnera, dodao je Mešalić.

Reakcije iz PDA i SDP-a nismo uspjeli dobiti. Iz SDP-a je nakon sastanka upućena poruka o tome kako ovakav pristup, da se ne sarađuje sa osobama koje se dovode u vezu sa korupcijom, očekuju i od svih drugih visokopozicioniranih političara u BiH.

– Učesnici sastanka su jasno opredijeljeni kako neće u budućnosti sarađivati s političkim strankama ukoliko na njihovom čelu budu lideri kojima su izrečene sankcije Vlade SAD-a ili zemalja članica Evropske unije, poručeno je iz SDP-a.

Podsjećamo, SAD su Kukiću uvele sankcije zbog koruptivnih radnji koje je kontinuirano provodio, a zbog kojih je i osuđivan. Sa pozicije direktora Rudnika Banovići Kukić je osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je svojoj majci dvaput isplatio odštetu za oduzetu imovinu.

Nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Sarajevu zbog primanja nagrade ili trgovine utjecajem u postupku zapošljavanja u Elektroprivredi BiH.

Bio je pod istragom i zbog navodnog posredovanja kod bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira u postupku davanja pomilovanja Mersedu Hadžiću, zvanom Mirso Švicarac.

Nakon što je izbačen iz SDA, koja je godinama profitirala na njegovom kriminalu i koruptivnoj mreži, osnovao je vlastitu stranku i nastavio političke aktivnosti, piše Oslobođenje.