Tužilaštvo BiH: Neće se provoditi istraga protiv osam osoba za masakar na tuzlanskoj Kapiji

by Tuzla Info
| 16:58

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji počinjen u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

 

Odluka o nesprovođenju donijeta je krajem decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH, a obuhvata Vladimira Arsića, komandanta Operativne grupe Doboj VRS-a, načelnike artiljerije i štaba Taktičke grupe Ozren – Boru Maksića i Miroslava Ostojića, potom komandante Druge ozrenske i pješadijske lake brigade – Nedeljka Pejčića i Goluba Panića, te načelnika atriljerije i štaba Druge ozrenske lake pješadijske brigade – Đorđa Petkovića i Duška Popovića, kao i Mladena Mihajlovića, komandanta Prve ozrenske lake brigade.

 

“Tužilaštvo BiH je utvrdilo da su neosnovani navodi iz rješenja o sprovođenju istrage Kantonalnog suda u Tuzli, odnosno prikupljeni dokazi isključuju postojanje osnova sumnje da su prijavljeni na bilo koji način sudjelovali u predmetnim događajima”, navodi se u odluci o nesprovođenju istrage Državnog tužilaštva u koju je BIRN BiH imao uvid.

 

Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da je do sada za zločin na Kapiji pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, po direktnoj krivičnoj odgovornosti, kao osoba koja je naredila granatiranje. Đukić je u međuvremenu otišao u Srbiju, koja zbog njegovog zdavstvenog stanja od 2016. godine nije preuzela presudu i izvršenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.