Paljenjem badnjaka i vatrometom: U Tuzli najavljen dolazak pravoslavnog Božića

by nedim
| 19:15

Srpska pravoslavna crkva i vjerni narod u Tuzli obilježili su Badnji dan večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Večernje bogosluženje predvodio je protjerej Miloš Trišić, arhijerejski namjesnik tuzlanski. Potom je uslijedilo blagosiljanje i paljenje badnjaka, a u dvorištu crkve se okupio veliki broj pravoslavnih vjernika, ali i ostalih građana koji su sa svojim komšijama željeli podijeliti radost ovog praznika.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja. Najviše narodnih običaja kod Srba vezuje se za Badnji dan i Božić kojima se dočarava događaj Rođenja u Betlehemu.

Prava proslava Božića znači pomirenje u porodici između supružnika, između djece i roditelja, mirboženje i traženje oproštaja kuma od kuma, prijatelja od prijatelja, zavađenih komšija, poručeno je na ovom okupljanju.

Nakon paljenja badnjaka u dvorištu pravoslavne crkve u Tuzli, vjernici su se uputili svojim kućama sa grančicama hrasta u ruci i srećom u srcu sa kojom isčekuju sutrašnji praznik Božić. Božić se slavi tri dana.

Božićna liturgija biće održana 7. januara u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice sa početkom u 5 časova ujutro.

Osmog januara Tuzlu će posjetiti Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije i služiti liturgiju.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, trećeg dana Božića, 9. januara, molitveno se sjećaju svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana. Tim povodom biće služena i sveta liturgija u 9:30h. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.