Ogromne gužve na tuzlanskom Aerodromu: Direktor Ahmetbegović pojasnio šta se događalo

by Tuzla Info
| 7:58

Otkazivanje letova na Sarajevskom aerodromu napravilo je velike gužve, a one su se danas dijelom prelile na Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), gdje je tokom dana zabilježeno kašnjenje nekoliko letova, koji su iz Sarajeva preusmjereni za Tuzlu.

“Imali smo 11 dolaznih letova koji su preusmjereni te istio toliko odlaznih. Dakle ukupno 22 operacije su preusmjerene na naš aerodrom. Pored toga, imali smo 32 redovna leta” – navodi direktor MAT-a Halid Ahmetbegović.

On kaže da su problemi nastali jer je pao informatički sistem, putem kojeg se obezbjeđuju podaci o svakom letu i putniku.

“Mi nemamo problem opslužiti povećan broj letova, ali su problemi nastali kada je pao sistem Altea, putem kojeg aerodromsko osoblje dobija podatke o putnicima, prtljagu, rasporedu sjedenja, posebnim karakteristikama vezanim za svaki let” – pojašnjava Ahmetbegović.

Iz Tuzle je jučer let za Abu Dhabi kasnio sat i po, dok su putnici na dva leta za Dubai i više od šest sati. U večernjim satima, kasni let kompanije Pegasus za Istanbul.

“Razumijem nervozu punika, ali te stvari se dešavaju na aerodromima. Sve što može naše osoblje radi, ali postoje procedure koje se moraju poštovati i nažalost to ponekad predugo traje” – zaključio je Ahmetbegović.

Podsjećamo, grupa od okvirno 100 putnika prekjuče je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu posredstvom aviokomapnije FlyDubai trebala poletjeti ka Dubaiju, međutim do toga nije došlo zbog problema koji stvara magla, pa su preusmjereni u Tuzlu, međutim navode da su se i tamo našli u problemu zbog prespore procedure na Aerodromu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.