TK: Lakši pristup prijavi slučajeva seksualnog uznemiravanja

by nedim
| 18:30
0101209 tuzla dron

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o usvajanju Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima i institucijama javnog sektora Tuzlanskog kantona.

Protokolom o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima javnog sektora TK Vlada TK iskazuje opredijeljenost za nultu stopu tolerancije prema uznemiravanju na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju kao obliku nasilja, te nastojanje osiguranja blagovremene, suosjećajne, rodno i kulturalno osjetljive pomoći žrtvi kroz djelovanje nadležnih institucija.

Protokol predstavlja skup mjera i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju prevencije uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja kao oblika nasilja, a propisuje internu proceduru za postupanje i preventivno djelovanje u vezi sa neželjenim ponašanjem na radnom mjestu i/ili u vezi sa radnim mjestom.

Ovim Vlada TK nastoji osigurati i promovisati spolnu ravnopravnost i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima javnog sektora, kako u svakodnevnom radu, tako i prilikom zapošljavanja, odnosno školovanja u obrazovnim ustanovama.

Protokol se provodi u cilju zaštite pojedinačnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine, zakonima i drugim pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini kao i obavezujućim međunarodnim dokumentima . saopšteno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.