VIDEO / Akcija koja traje 12 godina: Prijatelji iz Tuzle i ove godine obradovali djecu iz Liplja

by nedim
| 21:40

Mališani iz Liplja, povratničkog sela nadomak Zvornika, danas su dobili novogodišnje paketiće paketiće, a koje su za njih obezbijedili prijatelji iz Tuzle.

Devet najmlađih stanovnika ovog mjesta nije krilo svoje oduševljenje kada su na vrata njihove škole pokucali dobro znani gosti iz Tuzle, noseći paketiće u rukama.

– U pitanju je tradicionalna akcija koja se realizuje od 2009. godine. Toliko godina traje naše prijateljstvo sa nastavnim osobljem i učenicima ove škole. Nama je zapravo najvažnija ta povratna informacija od mališana, a to je osjećaj zadovoljstva, sreća i osmijeh na njihovim licima. I ništa nam više ne treba. Ispratili smo brojne generacije i uvijek se na novo radujemo vratiti u ovo mjesto. Osim Liplja, prethodnih dana obradovali smo djecu u Cerskoj, zatim korisnike Sigurne kuće Centra “Puž” u Tuzli, a na redu je i nekoliko akcija u tuzlanskim osnovnim školama, rekao je Senad Pirić, organizator akcije koji skupa sa prijateljima realizuje brojne humane akcije.

 

Svaka podrška obrazovanju i ovoj djeci od velikog značaja.

– Učenici područne škole još nisu ostvarili pravo na jezik. Ovu školu pohađa devet učenika iz pet zvorničkih mjesnih zajednica i odjeljenja su kombinovana. Nastava se odvija po nastavnom programu Tuzlanskog kantona, ali u đačkim knjižicama ovih mališana ne piše bosanski jezik nego jezik bošnjačkog naroda. Roditelji se već godinama protive tom nazivu i svakodnevno apeluju na nadležene da se to promijeni, kazala je učitelja Anela Gazibegović.

Osim toga prevoz učenika do škole je također problem. Obavlja se u privatnom aranžmanu što je u nekim slučajevima i do 30 kilometara vožnje, u dva pravca.

– U ime onih koje smo obradovali u ovim danima darivanja i u čija smo srca unijeli osjećaj da nisu zaboravljeni, zahvaljujem se svim prijateljima koji učestvuju u ovim akcijama, a ima ih zaista dosta, dodao je Pirić./Tuzlainfo.ba/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.