NLB web baner 770x95px 2

utorak, 19 Mart 2019 22:31

Propao plan SBB-a: Predsjedništvo KO SDP-a TK zaključilo da ne ide u vlast sa PDA i SDA

2201 bijedic2

Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona održao je sjednicu proširenog Predsjedništva na kojoj je, između ostalog, zaključeno da ova stranka u TK "neće koalirati sa SDA i PDA" – piše Faktor.

Sjednica je uslijedila nakon što je na današnjem sastanku stranačkih delegacija SBB saopštio da umjesto svoja dva, kontrolira devet ili deset zastupnika u Skupštini TK.

- KO SDP će KO SBB u pregovorima oko uspostave buduće većine tretirati u kapacitetu ostvarenom na posljednjim općim izborima, odnosno sa dva zastupnika - kaže se u jednom od zaključaka.

Također, donijeli su i zaključak o tome šta će se dešavati ukoliko ne uspiju pregovori o "koaliciji 19", koju je Glavni odbor SDP-a na sjednici u subotu označio opciju za formiranje vlasti, iako u toj priči nema SBiH, koja ima dogovor sa SDA. Jasno je, dakle, da "koalicija 19" znači u biti sedamnaest ruku, koje ne predstavljaju većinu.

- Ukoliko novi pregovori u narednih sedam dana ne budu uspješni, KO SDP Tuzla će kao pobjednička stranka TK, program i mjere rada planirane programom buduće Vlade TK, dostaviti svim zastupnicima u Skupštini kantona te kantonalne zastupnike koji kao pojedinci žele iste podržati, pozvati da podrže manjinsku vladu "građanskog bloka" u kojoj će funkciju premijera i najmanje šest ministara imati SDP BiH - zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP-a TK.

Podrška za provedbu svega navedenog data je Enveru Bijediću predsjedniku KO SDP-a TK.

(TI/Faktor.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu