Tuzla: Uposlenicima u Gradskoj upravi plate veće za 10 posto

by nedim
| 17:27
0101 grad tuzla

Prijedlog Budžeta Grada Tuzla za 2022. godinu u iznosu od 68 miliona i 480 hiljada usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla. Ovaj iznos veći je za 16 miliona i 202 hiljade KM u odnosu na utvrđeni Nacrt. Ovakvo povećanje Budžeta u odnosu na Nacrt, posljednica je novih, revidiranih projekcija, koje je Grad Tuzla dobio u novembru od ministarstva finansija u pravcu povećanja prihoda po osnovu PDV-a i poreza na dohodak.

Negdje blizu 5,5 miliona su planirana veća sredstva odnosno nama dostavljeni podaci i mi smo ta sredstva nastojali raspodijeliti što racionalne potrebe koje su prva osnovna nadležnost grada, za puno toga što je izrečeno na javnoj raspravi o Nacrtu Budžeta” – kazala je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika u Službi za budžet i finansije.

Također, u Budžet 2022. godine uključena su i sredstva iz Budžeta tekuće 2021. godine, koja nisu mogla iz raznih razloga biti realizovana. Najviše sredstava iz Budžeta 2022. godine predviđeno je za oblast komunalne infrastrukture.

Planirali smo 47 posto u komunalnu gradnju ukupnih sredstava, a predvidjeli smo i dovoljno sredstava kada je u pitanju nadležnost službe za ekonomski razvoj, društvene djelatnosti, da možemo voditi adekvatnu komunalnu i sve druge politike” – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U Budžetu su predložena i sredstva za stvaranje preduslova za širenje kapaciteta u predškolskoj ustanovi Obdanište „Naše dijete“ , odnosno za završetak objekta obdaništa u naselju Slavinovići, čime će se stvoriti uslovi da svi roditelji koji žele da njihova djeca borave u predškolskoj ustanovi to i ostvare. Sredstva za sport na nivou Grada Tuzle također su povećana, kao i davanja za nesmetano funkcionisanje određenih javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla.

Evo kad pitate jel Budžet socijalni il razvojni moram reći da je i jedno i drugo s obziorm da od 68 miliona KM naš kapitalni budžet je  22 miliona. To je značajan procenat kapitalnih projekata u ukupnom budžetu, a Grad Tuzla drži dug kontinuitet vezano za socijalna izdvajanja koja radi putem raznih pomoći za korisnike boračke zaštite ili socijalnih pomoći”- naglasila je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika u Službi za budžet i finansije, piše RTV Slon.