NLB web baner 770x95px 2

subota, 16 Mart 2019 20:10

Pozadina odluke Glavnog odbora: SDP se u TK "gura" u koaliciju sa PDA i SBB

1603 trojac

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici usvojio zaključak kojim se Kantonalnom odboru te stranke u Tuzli nalaže formiranje takozvane "koalicije 19", odnosno formiranje vlasti sa Našom strankom, Demokratskom frontom, SBB-om i Strankom za BiH.

Sa istim strankama je, podsjećanja radi, SDP u Tuzlanskom kantonu ranije pokušao formirati vlast, ali je ta mogućnost otpala. Ukoliko novi pregovori ponovo ne urode plodom, onda će se, istaknuto je na današnjoj sjednici "tražiti drugi partneri".

- Ako ne bude dovoljno ruku, onda će ih pokušati osigurati SBB – kazao nam je jedan od članova Glavnog odbora.

Ruke koje bi "pokušao osigurati" SBB su zapravo ruke sedam zastupnika PDA.

Stranka za BiH je već ranije potpisala koalicioni sporazum sa SDA o formiranju vlasti u tri kantona. Bez dva zastupnika te stranke, SDP, Demokratska fronta, Naša stranka i SBB ne mogu imati dovoljnu većinu za formiranje vlasti. Prijedlog Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla da idu u pregovore o formiranju vlasti sa drugim strankama nije dobio podršku Glavnog odbora.

Zbog nemogućnosti diskutiranja o predloženim zaključcimanekoliko članova Glavnog odbora napustilo je sjednicu. Među njima su Emir Zlatar, Miro Lazović, Esad Zgodić i Zoran Mikulić. Zlatar je u izjavi medijima pojasnio da su članovi Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla tražili da oni odlučuju o tome s kime će pregovarati o novom sazivu vlade, ali da diskusija o tome nije omogućena.

- Nisam siguran da se ovako radilo ni u okviru Komunističke partije i danas je SDP izgubio prefiks demokratski - izjavio je Zlatar.

Podsjetit ćemo da je Glavni odbor SDP-a na prošloj sjednici usvojio zaključak da ta stranka ne započinje pregovore o formiranju vlasti sa "etnonacionalnim strankama", a kao takvu su ocijenili SDA. S druge strane, PDA, stranku koju su osnovali bivši kadrovi SDA, nisu svrstali među "etnonacionalne stranke". Ocjenu Glavnog odbora ne dijeli Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, koji je donio odluku kojom se i PDA svrstava među "etnonacionalne stranke".

Vrlo je izvjesno da formiranje takozvane "koalicije 19" neće uspjeti, a najavljena mogućnost SBB-ovog angažmana u "pronalasku ruku" ocijenjena je kao "guranje" Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u zagrljaj PDA-u.

Faktor je u četvrtak objavio da su se u Sarajevu sastali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te zvaničnici SBB-a Edita Đapo i Fuad Čibukčić. Tu je informaciju djelimično danas potvrdio Nikšić, prikrivši činjenicu da je sastanku prisustvovao i Kukić.

(TI/Faktor.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu