DSO Promus

petak, 15 Mart 2019 07:29

Uoči današnjeg otvaranja u Tuzli: Plakati i grafiti protiv festivala koji promovira prava LGBTI osoba

1503 merlinka2

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka, koji se u Tuzli održava peti put, počinje danas.

Uoči otvorenja festivala na više lokacija u gradu postavljeni su plakati kojim se građani pozivaju na mirni protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović, kako bi spriječili održavanja "nakaradnog i nemoralnog Queer festivala".

Tokom noći je na zgradi Ateljea Ismet Mujezinović, gdje će se održati otvaranje festivala, ispisan i grafit: PEDERI, LIJEČITE SE!

Zbog mogućeg okupljanja građana koji se protive održavanju ovog festivala, na njegovom otvaranju je u jučerašnjim medijskim istupima organizatora najavljen je i povećan broj pripadnika MUP-a TK i zaštitara.

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka će se 15. i 16. marta po peti put održati u Tuzli, u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra. I ove godine, kako ističu organizatori festival je omogućio Grad Tuzla, želeći poslati poruku da je Tuzla grad za sve njezine građane/ke, a organizatori/ce su dobili/e i veliku pomoć od sestrinske organizacije – Sarajevskog otvorenog centra.

- Tim Tuzlanskog otvorenog centra je sretan što uspijeva napraviti tradicionalan festival koji promovira prava LGBTI osoba, priča njihove priče kroz umjetnost, otvara javni prostor za sve njihove egzistencije, i iskreno se nada da će i ove godine, kao i prošle, doći dosta ljudi iz LGBTIQ zajednice, kao i onih koji/e žele da znaju više o svojim LGBTIQ sugrađanima/kama i pomognu im u njihovoj borbi - istakli su organizatori.

(Tuzlainfo.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu