“Učimo kuhati zajedno”: U Tuzli održano predavanje o Celijakiji, podijeljeni i bezglutenski paketići

by Tuzla Info
| 10:00

Udruženje osoba oboljelih od Celijakije Tuzlanskog kantona organiziralo je predavanje doc.dr. Lejle Osmančević na temu učestalosti obolijevanja od Celijakije unutar prvih srodnika.

Predavanje je realizirano u okviru projekta Učimo kuhati zajedno podržanog od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Celijakija ili glutenska enteropatija je jedna od najčešćih hroničnih bolesti probavnog sistema koju karakteriše nepodnošljivost glutena unešenog hranom. Osobe sa celijakijom ne tolerišu gluten, zajednički protein nađen u žitaricama pšenice, raži i ječma.

Bolest nastaje kao posljedica poremećenog imunološkog odgovora koji se javlja u osoba koje imaju genetsku predispoziciju osjetljivosti na unos glutena. Unošenje glutena u probavnu cijev oboljelih izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice tankog crijeva koja zbog toga ne može normalno apsorbirati hranjive tvari, vitamine i minerale. Ukoliko se ne liječi celijakija može dovesti do vrlo ozbiljnih kompli- kacija od kojih su najteže maligne bolesti. Zato je stopa smrtnosti u pacijenata oboljelih od celijakije je 1,9 do 3,8 puta veća od stope mortaliteta u općoj populaciji.

Nakon održanog predavanja članovima Udruženja osoba oboljelih od Celijakije Tuzlanskog kantona su podijeljeni novogodišnji paketići sa bezglutenskim namirnicama, saopćeno je iz Udruženja.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.