DSO Promus

četvrtak, 14 Mart 2019 20:34

Održana vjersko-kulturna manifestacija: ˝100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića˝

1403 vjerska manifestacija

U Tuzli je u srijedu 13. marta 2019. godine upriličena vjersko-kulturna manifestacija "100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića”, a ovaj događaj je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je u svom obraćanju istakao da je najvišu i najčasniju vjersku dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice Azabagić obavljao s takvom odgovornošću da su na to svoj najljepši spomen sačuvale generacije do danas.

Tokom manifestacije ukazano je na životni put i djelo reisa Azabagića s posebnim osvrtom na njegov doprinos na polju unaprijeđenja prosvjetnog stanja Bošnjaka, ali i očuvanju njihovog ekonomskog i društvenog položaja, uz njegovo izrazito zalaganje i borbu protiv iseljavanja u tadašnje Osmansko carstvo.

Organizator ovog događaja je Institut za društvena i religijska istraživanja, uz podršku Muftijstva tuzlanskog. Manifestaciju su podržali Uprava za obrazovanje i nauku IZ-e u BiH, Gazi Husrev-begova biblioteka, Media Centar IZ-e u BiH, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa, Filozofski fakultet u Tuzli, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i biblioteka "Behram-beg".

(Tuzlainfo.ba) 


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu