Obilježena peta godišnjica rada Odjeljenja za onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

by Tuzla Info
| 18:00

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ u saradnji sa UKC-om Tuzla obilježilo je danas petu godišnjicu samostalnog rada Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti, gdje se od početka 2017.godine odvija kompletan proces bolničkog liječenja i kontrolnih praćenja djece oboljele od raka sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dijela Republike Srpske koji ostvaruju pravo liječenja na referentnom Kliničkom centru u Tuzli.

Projekat kompletne adaptacije, rekonstrukcije i opremanja Odjeljenja za hematologiju i onkologiju realizovalo je 2016.godine udruženje “PIPOL” uz podršku Grada Tuzla i društveno odgovornih kompanija sa područja Tuzlanskog kantona, te međunarodnih donatora.

Prema riječima prim. dr. Amile Latifagić – subspecijaliste pedijatrijske hematologije i onkologije na ovom Odjeljenju godišnje se hospitalizira do petnaest (15) pacijenata oboljelih od leukemije, tumora centralnog nervnog sistema i drugih maligniteta. Liječenje ovih pacijenata traje u prosjeku oko dvije godine, a proces praćenja od pet do deset godina, ovisno o stepenu i vrsti oboljenja. U proteklih pet godina na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju boravilo je oko stotinu djece u kontinuiranoj pratnji majke, tokom cjelokupnog bolničkog liječenja.

“S ciljem da djeci oboljeloj i izliječenoj od raka budemo još veća podrška tokom liječenja i oporavka, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti “PIPOL” sredinom 2021. godine otvorilo je i društveni, edukativno-razvojni i Centar za psihosocijalnu pomoć i podršku za djecu oboljelu i izliječenu od raka i članove njihovih porodica, koji je od neprocjenjive vrijednosti posebno tokom pandemije COVID-19, te predstavlja jedinu sigurnu luku u kojoj djeca mogu ponovo osjetiti djetinjstvo, čari igre, učenja i druženja sa braćom i sestrama po bolesti. S obzirom da pitanje finansiranja Centra nije sistemski riješno u 2022.godini nam slijedi grčevita borba za njegov opstanak, te se nadamo da ćemo uz pomoć i podršku Ustanova, Institucija, društveno odgovornih kompanija i humanih pojedinaca uspjeti obezbijediti sredstva za njegovo nesmetano funkcionisanje” – istakla je Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

Tokom današnje posjete, predstavnici Udruženja “PIPOL” su donijeli tortu i voće, sredstva za održavanje higijene i poklon paketiće za mališane oboljele od raka na Odjeljenju i u dnevnoj bolnici, te cvijeće i prigodne poklone za njihove majke kao i osoblje Odjeljenja za hematologiju i onklogiju na Klinici za dječije bolesti.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.