Za loše stanje krive Vladu i politiku: Penzioneri u Tuzli ponovo protestoval

by Tuzla Info
| 18:00

Danas su u Tuzli održani mirni protesti penzionera, čiji je organizator Stranka penzionera/umirovljenika BiH – Gradska organizacija Tuzla. Protesti su organizovani s ciljem ukazivanja na nezavidan položaj ove populacije u našoj zemlji. Traže povećanje penzija i provedbu evropskih normi za isplatu penzija.

S transparentima u rukama, šetnjom kroz grad, penzioneri su ukazali na nezavidan položaj u našoj zemlji. Žele evropska rješenja kada je u pitanju isplata penzija, prema kojima je penzija 52 posto od prosječne plate.

”Ovo je četvrti put da izlazimo na ulicu, nema nas puno, loša su vremena, ljudi su stariji. Mislim da to radimo opravdamo, tražimo evropske kriterije u raspodjeli nacionalnog bogatstva. Ova mafijaška vlast nam to ne dozvoljava, u Evropi je penzija 52 posto prosječne plate, kod nas je to 42,3 posto”, kazao je za RTV Slon Vehid Jahić, predsjednik Gradske organizacije Tuzla – Stranka penzionera BiH.

Penzioneri danas teško žive, i svoja primanja uglavnom troše na lijekove, hranu i plaćanje komunalnih usluga. Najvećeg krivca za ovakvu situaciju u kojoj se nalaze penzioneri u Federaciji BiH vide u Vladi i generalno politici.

”Tražimo da se uozbilje naši političari, da budu svjesni da mi imamo oružje u rukama na izborima, neće dobro proći, mi smo najbrojniji i najdemokratičniji”, kaže Safija Kalajlić, predsjednica Aktiva žena Gradske organizacije Tuzla – Stranka penzionera BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.