Tuzlaci njeguju sevdalinku: 11. Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ u junu na Trgu slobode u Tuzli

by admin2
| 14:02
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon fenomenalno organizovanog 10.Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji je održan prošle godine, Organizacioni odbor za ovu godinu je pripremio niz novina koje će ponovo pomjeriti sve granice kada su manifestacije ovoga tipa u pitanju.

– Pripreme za ovogodišnji Festival već su u toku. Konkurs za nove kompozicije koje će biti izvedene na ovom Festivalu je već objavljen i pjesme već pristižu na našu adresu. Želja nam je da pjesma sevdalinka dobije svoje zasluženo mjesto na cijelom ovom našem prostoru, pa su u planu i određene aktivnosti u svim većim gradovima regiona. Nakon koncerta u Podgorici, 03. aprila u Sava centru u Beogradu, održat ćemo koncert „Sevdah u Beogradu“ uz učešće istaknutih interpretatora ove pjesme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U mjesecu aprilu (tačnije 28.04.) u Tuzli ćemo održati i panel diskusiju na temu Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH – Sevdalinka kao turistička vrijednost“ – saopštili su organizatori.

Ove godine planirano je da se Festival održi u drugoj polovini mjeseca juna i da traje tri dana.

– Prošle godine smo po prvi imali takmičarsku, a ove godine uvodimo još jednu novinu, a to je regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije. Naravno, dešavanja ovogodišnjeg Festivala biće ponovo krunisana revijalnom večeri na kojoj su već učešće potvrdila neka od najeminentnijih imena estradne scene iz cijelog regiona – ističe se.

Ono što je posebno zanimljivo je i to da će takmičarska i revijalna noć Festivala sevdalinke biti održane na otvorenom na preuređenom Trgu slobode u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.