Kultura u borbi za ljudska prava: U Tuzli otvorena izložba “Kad fotografije progovore”

by nedim
| 21:51

Izložba pod nazivom “Kad fotografije progovore” otvorena je večeras u Centru za kulturu Tuzla, gdje su prikazane fotografije koje su poslužile kao pokretači rasprava o određenim temama iz oblasti ljudskih prava.

Ovaj projekt nastao je u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizira Fondacija “Boris Divković”, u suradnji s “Centre Party International Foundation” i “Heinrich Böll Stiftung”.

– Teme na fotografijama su različite. Fokus je bio na ljudskim pravima, odnosno o njihovom kršenju. Pored ovoga problema, fotografije govore i o drugim temama kao što su balkanska ruta i aktivizam mladih, koronavirus i ekonomija te mentalno zdravlje. izjavila je za Tuzlainfo.ba Almasa Bečić, predsjednica Omladinskog pokreta “Revolt” koji potpisuje organizaciju ove izložbe.

Umjetnost i kultura mogu biti pokretači u našem društvu jer na kreativan način javnosti govore o problemima, njihovom razvoju i načinu njihovog rješavanja, još je rečeno na ovoj izložbi.

Nakon izložbe održana je panel rasprava na kojoj su govorli aktivisti za ljudska prava Nihad Suljić i Senad Pirić, te Branislav Lukić Luka, slobodni multimedijalni umjetnik. Najviše se govorilo o migrantskoj krizi u BiH, sa fokusom na Tuzlu, ali i generalno o fotografiji i kako ista utiče na javnost.

– Ono što je specifično za Tuzlu jeste to da je ovo grad koji promovira aktivizam na svim poljima, kao i ljudska prava. Upravo zbog toga na izložbi su se našle i fotografije migrantske krize u Tuzli, koje su na jedan način u javnosti bile pokretači diskusija, dodala je Bečić.

Do sada je održano šest online sesija u kojima je fokus stavljen na kršenje ljudskih prava i sudjelovanje zajednice u rješavanju tog problema, te na ulogu dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima.

Izložba u Domu mladih Tuzla ostaje otvorena do 16. decembra./Tuzlainfo.ba/