Tuzlascope: Završeno snimanje filma ‘Od gnijezda do zvijezda’

by admin2
| 12:40

Udruženje ‘Mladi Tuzle’ u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle je u procesu montaže i obrade kratkog filma na temu različitih oblika nasilja u društvu.

Film ‘Od gnijezda do zvijezda’ je dio projekta TUZLASCOPE 2018 kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice u sklopu kampanje ‘Budi junak/junakinja svoje zajednice 2018’, uz podršku Centra za kulturu Tuzla.

Projekat TUZLASCOPE ima za cilj promovisati kulturu filmske umjetnosti u vidu redovnih projekcija filmova na filmskoj traci, izložbi filmskih plakata, filmskih radionica, te upravo i snimanja kratkih filmova.  Pokretač ideje ove vrste je dugogodišnji saradnik Udruženja ‘Mladi Tuzle’ i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija, koji je ujedno i direktor fotografije kratkog filma.

Koordinatorice projekta, Nadina Zubčević i Hana Džaferović, smatraju kako TUZLASCOPE je način očuvanja kulturno-historijskog blaga Bosne i Hercegovine, a s druge strane i inovativan kulturni događaj. Na filmsku umjetnost gledaju kao efektivan pristup imenovanju i isticanju problema današnjeg društva.

‘Snimanje kratkog filma koji će se tematski baviti problemima vršnjačkog nasilja doprinosi poboljšanju uslova života mladih ljudi i gradu Tuzli, te povećava omladinski aktivizam mladih u zajednici.’ – kažu koordinatorice.

Treći po redu u produkciji Udruženja ‘Mladi Tuzle’ i Pozorišta mladih Tuzle, film ‘Od gnijezda do zvijezda’ iznosi emotivnu priču o svakodnevnici djece izložene nasilju u školi i porodici, a time prikazuje i pasivnost društva u pogledu shvatanja ozbiljnosti samog problema i posljedica koje on nosi.

Tema filma je odabrana na inicijativu članova projekta.

 ‘Poruka filma je da ne treba šutiti o problemima, nasilje treba prijaviti nastavniku ili profesoru, pričati o njemu s  roditeljima, ni slučajno držati za sebe i pokušati ga riješiti razgovorom, a ne nasilje uzvratiti nasiljem. Pored toga, film svojim realnim prikazom situacije, brutalnim prizorima i šokantnom kulminacijom nastoji da probudi potrebu roditelja da razgovaraju sa svojom djecom provjeravajući da li ono proživljava nešto slično, a da djeci pokaže koje sve posljedice nasilja mogu biti i do čega ono može dovesti.’ – rekao je Adnan Džekić, režiser i scenarist kratkog filma.

Trajanje filma je procijenjeno na 40 minuta. Premijera filma je dio programa manifestacije ‘15. Dani Mladih Tuzle’, te predviđena za jedan od vikenda u mjesecu martu na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop).

(Tuzlainfo.ba)