Problemi u zdravstvu FBIH: Održan polusatni protest u zdravstvenim ustanovama, osim UKC-a Tuzla

by admin2
| 13:47
  •  
  •  
  •  
  •  

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas je u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH organizovao polusatni protest u vrijeme pauze.

Bio je to protest zbog ukidanja reprezentativnosti ovog Saveza i podrška kolegama u USK koji su u ponedjeljak počeli štrajk.  

Kako je za RTV Slon potvrdio Admir Suljić potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, jedina ustanova u kojoj nije bilo protesta u vrijeme pauze je Univerzitetski-klinički centar Tuzla.

Kantonalni sud u Sarajevu poništio reprezentativnost ovog federalnog saveza i postupak je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje – Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Ovom odlukom ugrožen je rad doktora u cijeloj Federaciji, navode iz Saveza, koji broji 4.400 članova. ”Naše osnovno pravo je da možemo sebe da zastupamo i da budemo socijalni partneri, ništa drugo ne tražimo”, kaže Suljić.

Odluku o reprezentativnosti resorno federalno ministarstvo trebalo bi donijeti u narednih 20-tak dana. Ukoliko odgovor bude negativan, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije pokrenut će generalni štrajk na nivou cijele Federacije BiH.

(TI/RTV Slon)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.