Omiljeni svetac djece: Sveti Nikola darovao tuzlanske mališane

by nedim
| 11:01
  •  
  •  
  •  
  •  

Blagdan Svetog Nikole u katoličkoj zajednici nije bez razloga jedan od najradosnijih. Njemu se najviše raduju djeca zbog poklona, a s druge strane ovaj blagdan doprinosi sreći i daleko šire jer crkve budu pune djece, a svećenici često upoznaju i neke župljane koje nisu nikada ili su pak tek nekoliko puta sreli.

Tako se sinoć u Franjevačkom samostanu u Tuzli okupio veliki broj vjernika na misi koju je predvodio Mario Katušić, župni vikar. U propovijedi je govorio o životu Svetog Nikole i njegovoj nesebičnoj ljubavi prema djeci i mladima.

Nakon mise, svi mališani koji su bili u crkvi su od Svetog Nikole dobili prigodne poklone. Djeca su se mahom htjela fotografisat sa njim, a Nikola je bez oklijevanja to i prihvatio. Sveti Nikola poručio je djeci da i sljedeće godine budu dobra te da slušaju svoje roditelje. U pratnji Svetog Nikole je bio i Krampus, neizostavni pratilac biskupa na njegovim dugim putovanjima. Krampus je među djecom nepopularan pa je tako bilo i u Franjevačkom samostanu.

 

Sveti Nikola inače već stoljećima u kršćanskom svijetu slovi za zaštitnika siromašnih, djece, mladeži, pomoraca, trgovaca i studenata. Svoju popularnost je stekao legendom o tome kako je kao biskup u 4. stoljeću pomogao trima siromašnim djevojkama da steknu miraz kako bi se mogle udati. Potajno je preko noći u njihovu kuću ubacio zlatnike od kojih su mogle pripremiti miraz i udajom osvjetlati obraz svojim roditeljima, što je za to vrijeme bilo izuzetno značajno. Pored toga, navodno je do kraja života na razne načine pomagao siromašne i nevoljne. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.