Dobre vijesti za TK: Izgradnja autoceste Tuzla – Brčko postaje realna priča

by nedim
| 18:34
  •  
  •  
  •  
  •  

Izgradnja autoceste Brčko – Tuzla, kao dionice autoceste Beograd – Sarajevo, elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci, te plinski koridor Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja bile su teme današnjeg sastanka koji je danas u Brčkom premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno s delegacijom Vlade FBiH,  održao sa gradonačelnikom i zamjenicima Brčko Distrikta BiH.

Na sastanku su prisustvovali federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te direktori JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, JP Željeznice FBiH Enis Džafić, BH Gasa Mihajlo Krmpotić i BH Telecoma Sedin Kahriman, zamjenik ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković, premijeri Tuzlanskog i Posavskog kantona, Kadrija Hodžić i Đuro Topić, kao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić.

Premijer Novalić je izjavio da su na današnjem tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile putna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

Kada je u pitanju izgradnja autoceste raspisan je tender za doradu idejnog projekta i izradu glavnog projekta autoceste Tuzla – Orašje, dionica Mihatovići  petlja do Maoče, odnosno do ulaza u Brčko Distrikt. U Tuzlanskom kantonu već postoji prostorno planska dokumentacija što je osnov za dalji rad na izradi projektne dokumentacije, kazali su danas iz federanih institucija, a Distrikt će uskoro usvojiti izmjene prostornog plana čime će se stvoriti pretpostavke za izradu projektne dokumenacije za ove projekte na teritoriju Brčko Distrikta.

Premijer Novalić je napomenuo je da su ti projeketi predviđeni i u budžetu Federacije BiH koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 miliona KM u izvedbi i 15 miliona KM u projektovanju.

– Dakle, 165 miliona KM su praktično tri tačke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać – granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je tačka Široki Brijeg – Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekat autoputa od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već naredne godine. Idejni projekat se radi u Autocestama FBiH – naveo je Novalić.

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekat kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekat za elektrifikaciju.

Također, danas je predstavljen i plan elektrifikacije pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci. Zakjučeno je da JP Željeznice FBiH odmah pokrenu aktivnosti i da u Planu poslovanja za 2022 g. predvide sredstava za izradu projekata elektrifikacije ovog željezničkog pravca. Ono što je značajno istaknuti jeste da je realizacija ovog projekta neovisna je o već iniciranom projektu modernizacije pruge Sarajevo – Žepče – Banovići – Tuzla.

Također, danas je predstavljen i plan elektrifikacije pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci. Zakjučeno je da JP Željeznice FBiH odmah pokrenu aktivnosti i da u Planu poslovanja za 2022 g. predvide sredstava za izradu projekata elektrifikacije ovog željezničkog pravca. Ono što je značajno istaknuti jeste da je realizacija ovog projekta neovisna je o već iniciranom projektu modernizacije pruge Sarajevo – Žepče – Banovići – Tuzla.

„S obzirom na višedecenijsku potpunu blokadu Tuzlanskog kantona današnji sastanak smatram velikim iskorakom. Prvi projekat je od ogromnog značaja, s obzirom da mi nemamo niti jedan metar autoputa, niti brzih cesta, a i sama mreža magistralnih cesta je jako oskudna. Jako je bitno da smo danas definirali i neke rokove za izradu projektne dokumentacije. To je pokazatelj da zaista idemo prema konkretizaciji. Elektrifikacija željezničke pruge Doboj – Tuzla – Brčko je za naš kanton jako bitna s obzirom na energetsko – rudarski i privredni potencijal. Zajedno sa autocestom time ćemo na značajan način znatno smanjiti putne i druge prateće troškove, odnosno povećati konkurentnost naših preduzeća“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, akcentirajući da je veoma bitno da projekat elektrifikacije pruge Doboj – Tuzla – Brčko, ni u kojem smislu ne znači zanemarivanje drugog željezničkog projekta, a to je modernizacija pruge Sarajevo – Žepče – Banovići – Tuzla.

Današnji sastanak donio je i novi ideju u oblasti energetike. Radi se o izgradnji plinskog koridora Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja, kao treće spojne trase između plinovoda u FBiH i plinskih koridora u okruženju. Ova trasa po svojim karakteristikama ima mogućnost snabdjevanja velikog broja potencijalnih konzumenta, obzirom na brojne privredne subjekte i stanovništvo. Današnji zaključak je da će BH Gas pripremiti Informaciju kako bi se mogle pokrenuti i konkretne aktivnosti u vezi sa ovim projektom.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je potencirao spremnost dva entiteta, dva kantona i Distrikta Brčko, najmnogoljudiije regije u BiH, da zajednički učestvuju u danas prezentiranim saobraćajnim projektima.

„Putni projekti bi trebao da budu državni projekat prvog prioriteta. Bilo bi dobro da se sa ovim projektima i praktično krene iduće godine. Da se napravi taj prvi korak, da se što prije započne graditi jer i put od 7.000 milja započinje prvim korakom, pa bi bilo dobro da iduće godine bude taj prvi korak. Što se nas tiče nama nikakvih prepreka, čekamo elaborate o eksproprijaciji da sve naše resurse stavimo na raspolaganje i u funkciju realizacije ovih saobraćajnih projekata. Oni su za nas od životne važnosti“, kazao je gradonačelnik Imamović i pozdravio napore Federalne vlade da se stvari pomaknu i da se počne sa realizacijom.

„Također, dobro je da za koridore plina više nije uvjet da skladište plina bude u Tuzli ili bilo gdje blizu Tuzle. To je ograda koju u ovom smislu imaju građai Tuzle“, akcentirao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.