Tuzla: Počela prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini

by nedim
| 19:20
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je u maju ove godine učinjen prvi korak u složenom procesu sanacije na historijskoj građevini “Baruthana” na Gradini u Tuzli, uklanjanjem samonikle vegetacije sa spomenute građevine, danas je počela i prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta.

Radovi se izvode u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, a shodno Rješenju o stavljanju potencijalnog dobra baštine pod prethodnu zaštitu Tuzlanskog kantona.

Prva faza podrazumjeva potpuno čišćenje objekta i okoline, te druge pripremne radnje za drugu fazu radova koja će se realizovati tokom 2022. godine.

Podsjećamo, Barutanu sačinjavaju dva objekta opasana bedemom koji su napravljeno od kamena. Građevinu su prema nekim podacima sagradile Osmanlije u 17. stoljeću i bila je utvrda. Po dolasku Austrougraske namjena joj je promjenjena u depo za eksploziv, barut. Na austrougarskim karatama sa kraja 19. stoljeća objekat je obilježen kao „Pulver (barut) magacin”.

Šezdesetih godina prošlog vijeka u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

Nakon tog nemilog događaja barutana iz osmanskog perioda prepuštena je zubu vremena.

Republički zavod za zaštitu istorijskih spomenika je barutanu stavio pod zaštitu prije zadnjeg rata, a evidentirana  je kao spomenik druge kategorije, dobro graditeljskog naslijeđa od Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u elaboratu izrađenom 1988. godine./Tuzlainfo.ba/

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.