Vijećnićka inicijativa: Porodiljama u tuzlanskim javnim ustanovama i preduzećima puni iznos plate

by nedim
| 9:08
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijećnica Erna Delić (SDP) je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, podnijela inicijativu prema Javnim ustanovama i Javnim  preduzećima čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla za uređenje i donošenje propisa u cilju isplaćivanja do punog iznosa plate uposlenicima na porodiljskom odsustvu. Inicijativa je jednoglasno podržana od strane gradskih vijećnika.

U obrazloženju je između ostalog navela da se trenutna naknada plate uposlenicima na porodiljskom odsustvu isplaćuje na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Tuzlanskog kantona a iznos se utvrđuje članom 99. istog zakona koji glasi da se naknada plate utvrđuje u procentu od 90% ostvarene prosječne plate u periodu od 6 mjeseci prije porođaja, valorizovane po osnovu rasta plate na području Kantona u tom periodu, s tim da ne može biti niža od 30% prosječne plate. Navedeni iznos se refundira svim poslodavcima iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Zakonom i propisima ostavljena je mogućnost da preostali iznos, do cjelokupnog iznosa plate, poslodavci mogu isplatiti u skladu sa svojom poslovnom i socijalnom politikom. Navedeno vrši se na osnovu Zakona o radu FBiH člana 68. „Naknada plaće za vrijeme porođajnog odsustva i rada sa polovinom punog radnog vremena“, član 68. stav 2. koji kaže da pored prava iz stava 1. ovog člana, radniku se može isplatiti i razlika do pune plaće na teret poslodavca.

Veliki broj društveno odgovornih poslodavaca u privatnom sektoru već uveliko koristi ovu zakonsku mogućnost te svojim uposlenicima isplaćuje puni iznos plate tokom porodiljskog odsustva. Obzirom da postoje zakonski uslovi, usvojenom inicijativom traži se od uprava Javnih ustanova i Javnih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla da u što kraćem vremenskom periodu pristupe izmjenama svojih Pravilnika o radu i drugih propisa u kojima će se bliže odrediti uslovi i propisati načini isplate razlike do pune plate zaposlenicima na porodiljskom odsustvu – saopštili su iz Gradskog odbora SDP Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.