VIDEO / FOTO: Na tuzlanskoj orintološkoj izložbi predstavljeno 190 eksponata

by nedim
| 15:42
  •  
  •  
  •  
  •  

U Tuzli su oduvijek postojali ljudi zaljubljenici koji su se bavili zaštitom i uzgojem ptica, ali nisu bili organizovani u klubu ili nekom udruženju.

Iinicijativa za formiranje novog društva pokrenuta je u martu 2019. godine. Kao već poprilično iskusni odgajivači i takmičari, grupa entuzijasta formirala je Ornitološko Društvo “Tuzla” iz Tuzle.

Iako postoje tek nekoliko godina već intenzivno rade na promociji Društva, a i zaštite i uzgoja ptica što uključuje prehranu ptica u zimskom periodu, pripreme za državna prvenstva i ostale velike izložbe ili manifestacije, organizacije prve berze sitnih životinja i slične aktivnosti.

U prostorijama Mjesne zajednice “Solina” članovi ovog Društva organizirali su i svoju prvu ornitološku izožbu.

Prema riječima Nermina Jahića, sekretara Ornitološkog društva „Tuzla“, izložba je bila i prodajnog karaktera, tako da su mnogi, osim uživanja u ljepoti izloženih sitnih životinja, imali priliku i kupiti neke od njih.

– Ovo nam je prva ovakva izložba koju smo kao Društvo organizovali u Tuzli. Osim nas Tuzlaka, učešće su uzeli zaljubljenici u životinje iz Banjaluke, Doboja, Sarajeva, Zenice i slično. Posjetioci mogu pogledati od kanarinaca do papagaja, pa sve do egzota. Izložena su ukupno 192 eksponata, istakao je Jahić za Tuzlainfo.ba

Dodao je da su u Društvu nalazi četrnaest članova raznih dobnih kategorija.

– Intezivno radimo na populaciji i promociji kluba ta se nadamo da će broj članova iz godine u godinu rasti. U našem Društvu nalaze se odgajivači kanarinaca, papagaja, egzota, križanaca kao i ostalih ptica, dodao je Jahić.

Nakon izložbe koja je otvorena danas do 20 časova, a u nedjelju do 13 časova, planirana je svečanost zatvaranja na kojoj na kojoj će biti uručena prizanja najuspješnijim vlasnicima izložbenih eksponata i kao dodjela zahvalnica sponzorima.

Ulaznica za izložbu košta dvije konvertibilne marke. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.