Pod pritiskom Energetske zajednice Evrope: Kraj priče o Bloku 7 TE Tuzla?

by nedim
| 9:45

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je prije nekoliko dana apelovala i sama Energetska zajednica. Radilo se o pokušaju davanja prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla ukupne vrijednosti 1,4 milijarde KM – piše Oslobođenje.

Nabrzinu polako

Alma Kratina, šefica Kluba DF-u ovom zakonodavnom tijelu, kazala je kako se sve htjelo uraditi doslovno preko noći, iako Energetska zajednica nije dostavila svoj posljednji izvještaj kada je riječ o ovom projektu.

– Čemu žurba? Odgovor Energetske zajednice o davanju garancije će u BiH biti već početkom sljedeće sedmice. Rasprava o ovome je počela u 20.30 sati, a uz to nije bilo ni premijera FBiH ni ministara, a radi se o najvećem poslijeratnom projektu. Smatramo da je takav odnos neprihvatljiv, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se radi o ovako velikoj investiciji, za koju još ne postoje sve saglasnosti Energetske zajednice, kazala nam je Kratina.

Istakla je da ne želi špekulirati, ali da se ne smije zanemariti činjenica kako se radi o jako vrijednom projektu, iza kojeg stoji mnogo različitih, pa i političkih interesa.

S druge strane, SDA, SBB i PDA, učesnici pregovora o formiranju vlasti na nivou FBiH, bili su za hitno davanje garancija, pravdajući se time da je projekat predugo čekao. Azra Hadžić Bećirspahić, šefica Kluba SBB-a, poručila je kako ništa nije bilo nabrzinu, jer sve je već usvojeno u aprilu prošle godine.

– Mi smo još prošle godine imali sve ovo u Domu naroda, EPBiH je 2017. godine dao saglasnost i nismo vidjeli razlog da se garancija konačno ne izda. Bilo je dovoljno vremena, ali čini se da možemo sačekati još sedam dana, rekla nam je Hadžić Bećirspahić, uz napomenu da politika i aktuelni pregovori nemaju nikakve veze sa njihovim insistiranjem da se na sjednici od četvrtka da garancija.

Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević nam je kazao kako odgađanje u PFBiH ne utiče na projekat, te se nada da će dodatnih sedam dana olakšati strankama da koriguju stavove.

– Odgađanje glasanja bi moglo pomoći da stranke, koje nisu bile spremne da podrže projekat, svoje stavove koriguju i da sa određenim brojem glasova učestvuju u podršci ovom važnom razvojnom projektu za sve građane BiH, kojim se obezbjeđuje dugoročno energetska neovisnost BiH, naglasio je Jašarević.

Podsjećamo, samo tri dana prije Energetska zajednica je upozorila delegate u federalnom Parlamentu da ne odobravaju nezakonitu garanciju. Ovo je drugo upozorenje u manje od pola godine, u kojem stoji da će BiH, ako odobri garanciju, prekršiti preuzete obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, kao i zakone EU. Problematičan je dio o izdvajanju javnog novca iz budžeta FBiH za projekat koji će, kako je rečeno u pismu Energetske zajednice, građane izložiti desetljećima zagađenja.

– Takvo odobrenje moglo bi dovesti do dugoročnog i skupog oporavka. Pored toga, Sekretarijat Energetske zajednice možda će morati pokrenuti postupak protiv BiH zbog kršenja zakona, stoji u dopisu.

Stari ili novi

Aktuelna vlast i rukovodstvo EPBiH projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, koji je trebao biti završen, smatraju jedinim mogućim i prihvatljivim, zbog čega je u nekoliko navrata Energetskoj zajednici javno odgovoreno da će EPBiH svojim građanima isporučivati potrebnu energiju bilo kroz nove, bilo kroz stare blokove. Iako je Kina izrazito zainteresovana za ovaj projekat, ostaje da se vidi kako će kineski investitori reagovati na ovakve stavove Evrope, na čije tržište i saradnju računaju u budućnosti. Gradnja Bloka 7 je već trebala početi u septembru 2018, s tim da bi on zvanično s radom počeo tek 2023. godine.

(TI/Oslobođenje)