Pogledajte kako izgleda: Enterijer cafe-a “Zrno soli” u Tuzli konkuriše za nagradu

by nedim
| 19:48

Arhitektonski ured Novi dom iz Tuzle sa svojim projektom enterijera cafe-a “ZRNO SOLI” u sklopu Hrvatskog kulturnog centra “Sv. Franjo”, odabran je od strane stručnog žirija kao jedan od samo 14 projekata koji predstavljaju FBiH na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu 2021 koje se održava u Beogradu od 8.12. -16.12. 2021. godine, objavili su iz Novog doma na svojoj Facebook stranici, piše portal Lifestyle.ba.

Cafe ZRNO SOLI se nalazi u Tuzli, u sklopu kompleksa Hrvatskog kulturnog centra “Sv.Franjo” koji je u završnoj fazi vanjskog uređenja.

Ovaj arhitektonsko-urbanistički projekt je dio velikog projekta revitalizacije stare gradske jezgre Tuzle, a prema njemu se na mjestu stare, uslijed slijeganja porušene, katoličke crkve gradi novi Kulturni centar koji svojom formom i siluetom asocira na stare objekte duboko usađene u memoriji mjesta.

Kompleks čine objekti multifunkcionalne dvorane i prateći objekt sa uredskim prostorima u čijem prizemlju se nalazi cafe ZRNO SOLI.

– Cafe ZRNO SOLI je koncipiran kao otvoren / open-space prostor, ukupne površine od 120 m2. S tri strane je zatvoren samo staklenim stijenama koje unutarnji prostor cafe-a povezuju sa vanjskim baštama i dvorištem. Dvorište i njegove stoljetne lipe, koje smo nastojali obnoviti i sačuvati, su svojim mirisom i dubokim hladom ispod krošnji duboko usađeni u sjećanje Tuzlaka i formativno su djelovali i na oblikovanje samog cafe-a koji je dominantno orijentiran i usmjeren k dvorištu Kulturnog centra. Identitet i prepoznatljivost cafe-a ZRNO SOLI su postignuti suptilnim i bezvremenim dizajnom sa dominantnim oblikovnim elementom parametrijskog svjetlećeg stropa ističu iz poznatog arhitektonskog studija koj ije dobio vrijednu internacionalnu arhitektonsku nagradu BigSEE Architecture Award 2020 za njihov projekt Kapele na Svetištu Kondžilo u kategoriji javne arhitekture.

Slabu točku enterijera – strop, koji je bio opterećen ventilacijom, grijanjem, klimatizacijskim i rekuperacijskim uređajima, njihovim revizionim otvorima i drugom tehnikom tim Novog doma je pretvorio u njegov glavni i prepoznatljiv adut – njihov prvi cjelovit dizajnerski sustav parametrijskog svjetlećeg stropa.

– Suvremenom metodom računarskog parametrijskog dizajna smo u programskom paketu MATLAB simulirali i modelirali formu nastalu interpolacijom više nelinearnih funkcija. Forma je oblikovana instalacijom 768 zasebnih rasvjetnih tijela. Zlatne, svjetleće točkaste lampe – simboli kristala zrna soli na valovitom stropu dodatno naglašavaju otvorenost i bezgraničnost prostora. Noću se reflektiraju i multipliciraju na staklenim stijenama i ogledalima hodnika dok u danu čine zlatni valoviti svijetleći strop. Svjetleći strop je umjetnička simbolička skulpturalna forma u vidu prostorne instalacije, te budi mnoge asocijacije i simbolička tumačenja od transcedentalnih na nebeski svod, uzburkanost života i zrna soli koja postojano opstaju na raznim valovima, kiša i kapi reflektirane u podu i mnoge druge. Sofisticiranim i minimalističkim oblikovanjem, suptilnom obradom i vrhunskom materijalizacijom smo željeli postići bezvremen definirajući dizajn prostora koji može nadići trend hiperprodukcije sezonskih enterijera ugostiteljskih objekata. Tuzla je grad nastao na soli, a ovo ZRNO SOLI Hrvatskog kulturnog centra „Sv.Franjo“ je dragocijeno za očuvanje identiteta hrvatske zajednice, ali i multikulturalnog identiteta cjelokupnog grada – ističe Novi dom u svojoj objavi.

Projektni tim: d.o.o. Novi dom čine mr.arh. Ana Bosankić, dipl.ing.arh., Juro Pranjić, dipl.ing.arh., mr.sc.el. Ivan Bosankić, dipl.ing.el. i dr.art. Josip Mijić – vizualni identitet / znak i logotip.

Izvor: Lifestyle.ba. / Foto: d.o.o. Novi dom ®