Predstavnički dom FBiH: Odgođena odluka o gradnji Bloka 7 TE Tuzla

by nedim
| 13:27
  •  
  •  
  •  
  •  

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odgodio je za četvrtak, 7. marta, izjašnjavanje o predloženoj odluci o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Tom odgodom je prekinuta prva redovna sjednica u novom mandatu Predstavničkog doma.

Nastavak, najavljen za 7. mart, treba da počne u 13.00 sati.

Tokom višesatne današnje rasprave, rečeno je da kreditno zaduženje za projekt izgradnje tuzlanskog Bloka 7 treba da iznosi oko 1,4 milijardi KM.

Poslanica PDA Elzina Pirić ukazala je da se „danas donosi odluka o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Federaciji BiH“, a navedene odluke su stavljene kao posljednje tačke dnevnog reda sjednice.

“Trebali smo pogledati prezentaciju projekta Bloka 7, koju je pripremila Elektroprivreda BiH, a većina poslanika je to odbila”, kazala je Pirić.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić uvjeren je da niko od poslanika ne želi da ne bude izgrađen ovaj blok, ali mu je neshvatljivo što se govori o ulaganju nekoliko milijardi eura, a na sjednici nema predstavnika Vlade FBiH, odnosno resornog ministra i federalnog premijera.

– Svaka čast predstavnicima Elektroprivrede FBiH koji su došli u najjačem sastavu – dodao je Mašić. Predložio je da se razmatranje navedenih odluka odgodi za 15 dana i da se zakaže sjednica na koju bi trebali doći predstavnici resornog ministarstva i Vlade.

Poslanik Stranke demokratske akcije Suad Kapo smatra da se navedene odluke trebaju jednoglasno prihvatiti.

Poslanica Naše stranke Sanela Klarić stava je da se ubuduće treba više govoriti o obnovljivim izvorima energije, jer se upravo tu može ostvariti veći broj zaposlenih.

Poslanik Demoratske fronte Samer Rešidat istakao je da se radi o investiciji čija vrijednost iznosi više od pola budžeta Federacije.

– Mi trebamo ovdje da zadužimo našu djecu sa milijardom i po, a ne znamo odgovore na brojna aktuelna pitanja – dodao je Rešidat.

Nakon rasprave poslanicima se obratio generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević govoreći im da „danas svjedoče da je projekat od milijardu i po KM očišćen od korupcije“.

“Ovaj projekat se ne može završiti u jednom mandatu. Najmanje treba dva, ako ne i tri mandata. Tako da je očito da smo savladali ispit zrelosti i svijetla obraza kažemo da ovdje nema korupcije”, rekao je Jašarević.

Unatoč barijerama, poručio je, da će se „Vranduk“ izgraditi i da nam treba “okolinskog pomirenja” da bismo proizveli energiju.

U nastavku sjednice očekuje se glasanje o, između ostalog, odluci o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.