U susret produženom vikendu: Zašto gradska vlast u Tuzli 1. mart obilježava 28. februara?

by nedim
| 20:32
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona protokolarnim aktivnostima će 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, obilježiti 1. marta. Istoga dana i Skupština Tuzlanskog kantona će u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti održati svečanu sjednicu.

Ono što je vijest u ovoj informaciji je da će Gradska uprava i Gradsko vijeće 1. Mart, Dan nezavisnoti BiH, obilježiti 28. februara.

Tako će dan prije državnog praznika, 28. februara, prema najavljenim protoklarnim aktivnostima Gradska uprava i Gradsko vijeće odati poštovanje i položiti vijence na spomen obilježjima, te održati Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla.

Da gradska izvršna i zakonodavna vlast praktikuje praznike obilježavati prije praznika, a praznike iskoristiti za nešto drugo, potvrđuje i primjer obilježavanje Dana državnosti, 25. novembra, koji je u Tuzli 2018. godine obilježen 23. novembra.

Praksa minimiziranja važnosti državnih praznika od strane onih koji određuju kada će se on u Tuzli obilježavati, se mora prekinuti. Primjer kantonalnih vlasti i brojnih drugih širom BiH koji obilježavaju Dan nezavnosti i Dan džavnosti onog dana kada to on zaista i jeste, je odličan primjer da prepreka za to nema. Zakon je valjda isti za sve.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.