Mladi Tuzle: Obilježavanje 15 godina postojanja i rada

by admin2
| 19:24

Prije petnaest godina, u Tuzli je osnovano Udruženje „Mladi Tuzle“ iz kojih se rodila ideja o osnivanju Pozorišta mladih Tuzle. Od tad do danas u rad Mladih Tuzle uključeno je preko 8500 djece i mladih, producirano je 85 pozorišnih predstava, realizovano preko 100 projekata iz oblasti kulture, umjetnosti, obrazovanja, nauke, izdavaštva, zagovaranja.

U Tuzlu i BiH donijeli su 56 prvih nagrada sa niza festivala u regiji, učesnici su više međunarodnih projekata, partneri sa preko 150 organizacija i institucija u regiji. Sve ove godine, Mladi Tuzle djeluju i rade u gradu Tuzli pod motom „mjesto sigurnog odrastanja“.

U martu 2019. godine Mladi Tuzle će obilježiti 15 godina postojanja i rada sa nizom aktivnosti nazvanih 15.Dani Mladih Tuzle, a pod sloganom „Ono što volimo, ono što pamtimo“.

Koncept programa podrazumijeva realizaciju događaja za sve uzraste.  Svaki petak u mjesecu realizovat će se pozorišne predstave gdje je vrijedno istaći premijere predstava „Nedokazni stvor“ (1.3.) i „Plesom kroz vjekove“ (29.3.), reprize predstava PAT (8.3.) i „Iskorak“ (15.3.) a posebnu pažnju zauzima gostovanje glumca Zijaha Sokolovića sa predstavom „Glumac…je glumac…je glumac“ (22.3.)

Svaka subota u mjesecu martu rezervisana je za koncerte koji podrazumijevaju koncerte songova iz pozorišnih predstava od 2004.godine (2.3.), potom koncert sevdaha Damira Imamovića (9.3.), koncert solo pjevanja dr.umj. Agote Vitkai Kučera (16.3.)  i koncert Ene Ovčine, magistrice klavira sa gostima (23.3.)

Svaka nedjelja u mjesecu rezervisana je za projekcije filmova za djecu, mlade  i odrasle od kojih je potrebno istaći film „Armin“ uz druženje sa glumcem Arminom Omerovićem (3.3.), potom filmove „Virtuleni zatvor“ (10.3)sa javnom tribinom o ovisnosti o internetu,  i “Ruža (17.3.),  te premijeru novog filma „Od gnijezda do zvijezda“ snimljen uz podršku Fondacije tuzlasnke zajednice ( 24.3.)

Dani Mladih Tuzle biće svečano otvoreni u petak, 1.marta 2019. godine upisom u Dramski studio za djecu, mlade i odrasle 2019, potom u 18.30h izložbom pozorišnih plakata od 2004 – 2019. godine, te premijernim izvođenjem komedije „Nedokazni stvor“ u režiji Adnana Mujkića. Predstava je nastala po motivima teksta „Nije bila peta, bila je deveta“ Aldo Nikolaj i govori o dvoje ljudi u braku koji jedno drugom nemaju šta da kažuu, sve dok se u njihovim životima ne pojavi treća osoba.

U organizaciji 15. dana Mladih Tuzle učestvuje 105 volontera. Svi programi (osim predstave „Iskorak“koja se igra na sceni Narodnog pozorišta Tuzla) igraju se na sceni Pozorišta mladih Tuzle – Dvorana Kaleidoskop.  Rezervacije karata za sve događaje mogu se izvršiti pozivom na: 061 365 800.

(Tuzlainfo.ba)