MIZ Tuzla: Održana tribina na temu ˝Bosanski jezik – pitanje identiteta˝

by admin2
| 19:08

Povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja i Specijalnom bibliotekom “Behram-beg”, organizovao je tribinu na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta”.

Tribina je održana u Kulturnom centru “Muhamed Hevai Uskufi” u Dobrnji, u rodnom mjestu Uskufija koji je 1631. godine napisao prvi rječnik na području današnje Bosne, te ga nazvao Potur Šahidija, a opisao ga kao tursko-bosanski rječnik.

Gost predavač koji je govorio o pomenutoj temi bio je Meša Pargan, književnik i novinar.

U svom obraćanju Meša Pargan se osvrnuo na Uskufijev rječnik koji svjedoči o povijesti i kontinuitetu bosanskog jezika, kao i njegovoj autentičnosti, uz naglašavanje poteškoća glede bosanskog jezika prisutnih danas.

Prisutnima se u ime organizatora obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Promociji su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Amir Karić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor Specijalne biblioteke “Behram-beg” mr. Admir Muratović, imami iz tuzlanskih džemata, džematlije i omladina.

Moderator tribine bio je mr. Ibrahim-ef. Softić, imam džemata Dobrnja.

U okviru obilježavanja Dana maternjeg jezika Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je i podjelu letaka na Trgu slobode, s ciljem podizanja svijesti o važnosti maternjeg jezika kao pitanja identiteta.

(Tuzlainfo.ba)