Odgojni centar TK: U prošloj godini prihvatili i radili sa 34 maloljetnika

by nedim
| 15:41

Tokom 2018. godine JU Odgojni centar je prihvatio i aktivno radio sa 34 maloljetnika. U ovom periodu JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona je zaprimio ukupno 19 pravosnažnih rješenja nadležnih sudova kojim se maloljetnici upućuju u Odgojni centar na izvršenje krivične sankcije, a u okviru rada odjela dijagnostike i opservacije bilo je uključeno 15 maloljetnika – navedeno je između ostalog u Izvještaju o radu Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za period 01.01.-31.12.2018. godine koji je danas prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.

U Centru su izvršavane odgojna mjera upućivanja u odgojni centar u kojem se vrši dijagnostika i opservacija maloljetnih učinilaca krivičnog djela tokom sudskog postupka prema naredbi tužilaštva ili suda, te se obezbjeđuje prihvat i privremeni smještaj maloljetnih učinilaca krivičnih djela tokom pripremnog postupka, na način propisan zakonom kojim se reguliše izricanje i izvršenje ove disciplinske mjere, kao i stručni dijagnostičko – opservacioni tretman maloljetnika sa izraženim poremećajima u ponašanju, u cilju otkrivanja i procjene uzroka i intenziteta poremećaja koji su doveli do toga, kao i poduzimanje adekvatnog tretmana za suzbijanje takvog ponašanja.

JU Odgojni centar TK od osnivanja u potpunosti opravdava svoju svrhu jer izvršenjem krivičnih sankcija prema maloljetnicima, dijanostičko-opservacionim tretmanima kao i prevencijom maloljetničke delinkvencije prema djeci i maloljetnicima pruža se zaštita, briga, pomoć i nadzor, kao i osiguranjem općeg i stručnog osposobljavanja, utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloljetnika, osigura odgoj i njegov pravilan razvoj, kako bi se osiguralo ponovno uključivanje maloljetnika u društvenu zajednicu.

JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona jedan od nosilaca aktivnosti provođenja Programa prevencije, intervencije i resocijalizacije iz oblasti maloljetničke delinkvencije za područje Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)