Dva mladića iz Tuzle se izgubila na Konjuhu, policija ih pronašla nakon višesatne potrage

by nedim
| 10:05
2105 konjuh

Pustolovina, koja je podrazumijevala obilazak planine Konjuh i osvajanje njenih vrhova, a na kraju se pretvorila u pravu agoniju za dva mladića iz Tuzle sretno je završila.

Banovićka policija ih je locirala, pronašla i uspješno nakon trosatne akcije zdrave i nepovrijeđene vratila njihovim kućama.

Koliko planina može biti opasno mjesto, naročito ukoliko je ne poznajete u dovoljnoj mjeri, pokazao je upravo slučaj 25-godišnjeg i 27-godišnjeg Tuzlaka koji su sunčani subotnji dan, kao i brojni drugi građani, željeli iskoristiti za boravak u prirodi.

Njihova želja da obiđu jedan od vrhova Konjuha nakratko se pretvorila u pravu noćnu moru. Skrenuli su sa planinarske staze, izgubili se, a kada nakon više pokušaja da pronađu pravi put u tome nisu uspjeli kontaktirali su policijsku stanicu Kladanj putem dežurnog telefona 122 i saopštili im u kakvoj situaciji se nalaze.

Rukovodilac smjene iz Kladnja o tome je obavijestio banovićku policiju koja je shvatila ozbiljnost situacije i hitno reagovala pokušavajući putem telefona uspostaviti kontakt sa jednom od izgubljenih osoba, priča nam Safet Bajramović, rukovodilac smjene PU Banovići.

– Skoro 40 minuta neuspješno sam pokušavao uspostaviti kontakt sa izgubljenim licima. S obzirom da su bili nedostupni, osim sa službenog, odlučio sam uputili poziv i sa privatnog mobilnog telefona kako bi izgubljene osobe, kada dobiju signal, bile svjesne da ih se traži. Nedugo zatim mladić me nazvao i zabrinutim, usplahirenim glasom kazao da se izgubio zajedno sa svojim prijateljem, da već pada noć, da se čuju divlje životinje, da su uplašeni i da se nalaze u nekom potoku ne znajući na koju stranu da krenu, kaže Bajramović.

Policijskim službenicima u Banovićima u tom trenutku od velikog značaja je bilo da izgubljene osobe pronađu neku veću kotu kako bi imali dobar signal, te da se ne uspaniče i ne hodaju previše da bi se izbjegle eventualne povrede jer je već bila noć a kretanje otežano.

-Rekao sam mu da se smiri, da se popne na neku veću kotu nakon čega sam na lice mjesta uputio jednu patrolu policije sa službenim vozilom i izdao naredbe kako, na koji način i na kom lokalitetu da ih traže s obzirom da sam iz razgovora saznao da je lokalitet Hambarišta bila zadnja poznata tačka na kojoj su se nalazile izgubljene osobe nakon čega su izgubili svaki smisao za orjentaciju. Mladiće sam potom upoznao da je policija krenula u njihovu potragu, da budu strpljivi, da bi uskoro mogli i trebali čuti policijsku sirenu ili dozivanje od strane policajaca ujedno im dajući broj telefona ekipe na terenu i sugerišući im da ih kontaktiraju kada čuju dozivanje. Nakon sat ipo vremena, od strane patrole policije, dobio sam informaciju da su uspostavili kontakt sa izgubljenim osobama koje su od tog momenta slušale upute i smjernice policije kako da na bezbjedan način dođu do staze i lokaliteta na kojoj se nalazila policija. Na vezi su bili 40 minuta dok bezbjedno nisu sišli do lokaliteta Velike Zlače odakle ih je još čekalo pješačenje od oko četiri kilometra do službenog vozila kojim su prebačeni do hotela Zlača gdje su presjeli u privatna vozila i uputili se svojim kućama bez ikakvih povreda, naglašava Bajramović.

Nesvakidašnji događaj u Banovićima bilo je jedno novo i zanimljivo iskustvo za banovićku policiju koja je još jednom pokazala spretnost, snalažljivost i profesionalnost u obavljanju svojih zadataka. Mladići koji su doživjeli ovo traumatično iskustvo iskazali su ogromnu zahvalnost policiji kojoj, kako kažu, pružanje pomoći i saradnja sa građanima upravo predstavlja najveću satisfakciju u radu.

U planinarenje se ne treba upuštati olako i prije svake ture se treba dobro pripremiti kako bi se izbjegla moguća nesreća. Uvijek proučite stazu prije polaska, provjerite vremensku prognozu, ponesite dobru opremu i nešto veće količine hrane i pića iako smatrate da vam neće biti potrebno. Opreza u planini nikad dosta!

Izvor: Radio Banovići / Senad Mahmutbegović