Za šta se terete uhapšeni službenici MUP-a TK: Zlostavljanje, zastrašivanje, ucjene, primanje mita….

by nedim
| 14:19

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru  jednomjesečnog pritvora za tri službenika MUP-a TK zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela. Pritvor je određen za Vahidina Omerbegovića (51), aktuelnog načelnika operativnog centra MUP-a TK, a koji je ranije obavljao funkciju zamjenika načelnika ovog centra i komandira Policijske stanice Kalesija, te za službenika u PS Kalesija Nezira Omerbegovića (54) i policajca u stanici u Kalesiji Mirsada Hadžića (51).

Vahidin Omerbegović je osumnjičen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, te za odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe. Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić su osumnjičeni za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Postoji osnovana sumnja da je Vahidin Omerbegović obavljajući pomenute poslove, u periodu od 2014. do 2019. godine u Kalesiji i Tuzli, uzimao novac od nekoliko osoba ili su oni za njega morali obavljati određene poslove kako bi im napravio pogodnosti radi prekršaja u saobraćaju. Također, da je u nekoliko navrata  odavao službene tajne iz evidencija policije radi pribavljanja koristi agenciji za zastupanje u naplatama šteta u vlasništvu njegovog srodnika, te je zastrašivao jednu osobu i uzimao novac od njega pod prijetnajma da će ga policija stalno zaustavljati u saobraćaju i naplaćivati mu  kazne.

Nezir Omerbegović je osumnjičen da je kao službenik u PS Kalesija, zadužen za vođenje kaznenih evidencija i krivičnog upisnika, od četiri osobe uzeo novac kako bi u kaznene evidencije unosio neistinite podatke i tako ovih osobama pribavio različite vidove koristi.

Mirsad Hadžić je osumnjičen da je od dvije osobe uzeo novac kako bi unosio neistinite podatke u prekršajne naloge te da je u jednom slučaju uzeo novac od osobe kako prilikom kontrole u saobraćaju ne bi učinio službenu radnju koju je morao učiniti.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici MUP-a TK i Federalne uprave policije izvršili su pretrese na više lokacija u Tuzli i Kalesiji, u stambenim objektima, MUP-u TK, PS Kalesija i jednom poslovnom objektu, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

Nad njima je izvršena kriminalistička obrada te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)