Rad Kantonalnog tužilaštva u 2018. godini: Podignute ukupno 2342 optužnice

by admin2
| 9:48
  •  
  •  
  •  
  •  

Tokom 2018. godine Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je 2342 optužnice u svim oblastima kriminala. Za koruptivna krivična djela podignuto je 48 optužnica, za privredni kriminal 40, a za organizirani kriminal podignute su 4 optužnice.

Značajni rezulati u svim oblastima, uključujući korupciju i privredni kriminal, nastavak su dugogodišnjeg fokusa ovog Tužilaštva u radu na predmetima od posebnog interesa javnosti i opredijeljenosti da se u složenim predmetima formiraju istražni timovi tužilaca i agencija za provođenje zakona u BiH.

Također, Tužilaštvo je u 2018. godini otvorilo 2170 istraga, među kojima je i 45 za koruptivna djela, 38 za privredni i 4 za organizirani kriminal.

Po optužnicama Tužilaštva nadležni sudovi su u ovim krivičnim djelima donijeli 72 osuđujuće presude, od čega je 21 sa izrečenim kaznama zatvora, 14 sa novčanim i 37 sa uvjetnim presudama. Uvjetne presude u ovim krivičnim djelima su po pravilu pratila i izricanja različitih mjera zabrane, a najčešće zabrane obavljanja određenih dužnosti i funkcija, jer se u većini situacija radilo o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovorne funkcije ili krivičnim djelima podmićivanja.

Tokom 2018. godine tužioci su u 51 predmetu nadležnim sudovima predložili trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima u ukupnom iznosu od 3,6 miliona KM, a po pravosnažnim presudama već je oduzeto 333.000 KM imovinske koristi – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.