Tuzlanski kanton: Prošle godine više od 300 djece čekalo na upis u predškolske ustanove

by nedim
| 10:30

Foto: nasedijete.ba

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona Tuzla, ove sedmice je održan sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona. 

Sastanak je upriličen s ciljem kvalitetne pripreme perdškolskih ustanova i Osnovnih škola za provođenje Obaveznog programa  razmatrana pitanja oko organizacije rada ustanova u tekućoj pedagoškoj godini.

Pored direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavoda Ramiz Nurkić i Medira Čulum stručna saradnica u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.

Svi direktori su saglasni da se svijest građana o značaju predškolstva podigla na veći nivo u odnosu na period od prije samo nekoliko godina, te se kao posljedica u svim ustanovama javlja tzv. „lista čekanja“ tj. predškolske ustanove nisu u mogućnosti da prihvate svu djecu čiji su roditelji predškolskoj ustanovi podnijeli zahtjev za upis.

Zabrinjavajući je podatak da je u prošloj godini preko 300 djece čekalo na upis u predškolske ustanove prvenstveno zbog ograničenih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama.

Po ovom pitanju je nužno ostvariti dijalog sa nadležnim vlastima u cilju planiranja sredstava za izgradnju ili iznalaženja dodatnih prostostornih kapaciteta za potrebe realizacije predškolskog odgoja i obrazovanja – navedeno je u informaciji Pedagoškog zavoda TK.

(Tuzlainfo.ba)