U povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka: U Tuzli održana premijera filma „Velika bijela kuća“

by admin2
| 9:17
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, javnosti Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona zvanično je predstavljen film „Velika bijela kuća“, premijerom u Cinestaru koji je ostvario veliki uspjeh u oktobru mjesecu osvojivši najveću nagradu, tzv. Grand Prix na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF) i tako je postao najbolji film 7. DUFF-a.

Predivna i topla atmosfera, veliki aplauz, pomiješane suze i smijeh su pokazatelj jačine emocija i utiska koji film ostavlja. Među publikom su bila hrabra djeca i roditelji,prijatelji Udruženja, donatori, volonteri, predstavnici institucija te mnogi drugi koji podržavaju rad Udruženja i koji su velika podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama. Program premijere koji je obuhvatio i obraćanje mladih liječenih od raka, članova grupe MladiCe, je ispunio salu pozitivom, ljubavlju i nevjerovatnom energijom.

“Velika Bijela Kuća” je dokumentarni film, koji  na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je u cjelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka –MladiCa, koje djeluju u okviru Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i njihovog mentora Zorana Ćatića, urađen isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na ovaj način željeli pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuje na mogućnosti za njihovo rješavanje.

„Ovaj film je kruna našeg dosadašnjeg rada, a pošto je film dijelom i priča o Roditeljskoj kući pa i naziv simbolično aludira na nju, onda je on i kruna rada Roditeljske kuće. Njegova premijera je i dijelom zahvala svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način podržali rad Roditeljske kuće, rad Udruženja, a samim tim i rad mreže mladih liječenih od raka MladiCa te djecu oboljelu od raka. Kroz film smo željeli i podići svijest našeg društva o raku kod djece i mislimo da je on zaista uspio u tome večeras“, rekla je Advija Džambas, predstavnica mreže mladih liječenih od raka – MladiCe.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.