Predstavljen projekat: “Roditeljska kuća” bit će izgrađena i u Tuzli

by nedim
| 14:30
  •  
  •  
  •  
  •  

Roditeljska kuća u Sarajevu, koja postoji već tri godine, pokazala se od izuzetne važnosti za liječenje djece oboljele od raka i njihove roditelje, i time doprinijela bržem i lakšem izlječenju te manjim gubicima i smanjenju bola i patnje. Ovaj najhumaniji projekat u BiH je pokazao kako je moguće ujediniti sve ljude sa jednim dobrim ciljem i kroz projekat „Prijatelj Roditeljske kuće“ riješio finansiranje sarajevske Roditeljske kuće.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ i UKC Tuzla danas su zajednički najavili projekat izgradnje Roditeljske kuće i u Tuzli.

– Krećemo i sa izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli i sigurni smo da je to početak još jedne divne i humane priče, ali i razlog osmijeha mnogo mališana i njihovih porodica kojima je ona najpotrebnija, a koji se bore sa najtežim oboljenjima u dječijoj dobi – poručili su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

O tom projektu dabas su na press konferenciji govorili Ministar zdravstva TK dr.med. Bahrudin Hadžiefendić, Generalni direktor UKC Tuzla doc.dr.med.sc. Nešad Hotić, Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla dr.med.sc. Edin Husarić, Šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju prim.dr. Amila Latifagić, Direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka gdin, Fikret Kubat i majka djevojčice koja je liječena Atifa Buldić – Bešić.

Arhitekta Emir Salkić iz biro Normal arhitektura je prezentirao idejno rješenje Roditeljske kuće. Roditeljska kuća u Tuzli sadržavat će 400 m2 životnog prostora, 5 apartmana za smještaj, dnevni boravak, kuhinju i igraonu za djecu. Izgradnja druge Roditeljske kuće na području FBiH koštat će cca 720.000 KM.

Roditeljska kuću spomenuto udruženje će graditi pod sloganom “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“, jer kako su istakli vjeruju da još jednom mogu zajednički uspjeti ispuniti snove najvećih heroja i omogućiti im da nesmetano nastave svoje djetinjstvo u krugu porodice, pružiti im njihov drugi dom.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.