KO SDPBiH Tuzla: Od drugova iz GO SDP BiH traže da još jedanput razmotre situaciju u TK

by nedim
| 13:12
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla obavijestio je javnost da je na 12. sjednici Kantonalnog odbora proširenoj sa užim rukovodstvima Gradske i opštinskih organizacija SDPBiH sa TK, razmatrana aktuelna politička situacija na području Tuzlanskog kantona.

Pored aktuelne društveno-političke situacije razmatrani su i posljednji stavovi Glavnog odbora SDPBiH te konstatovano da KO SDPBiH Tuzla poštuje stavove SDPBiH da se neće pregovarati sa etnonacionalnim strankama (SNSD, HDZ, SDA) oko uspostave vlasti, a neće pregovarati ni sa PDA jer smo mišljenja da je i ta stranka etnonacionalna.

Isto tako Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla je mišljenja da je i PDA, koja je neposredno pred Opće izbore 2018. godine postala iz SDA i koju su formirali bivši visoko pozicionirani članovi SDA, etnonacionalna stranka, te će prema njoj zauzimati stavove u skladu sa Zaključcima Glavnog odbora SDPBiH.

Javnost treba znati da je poslije Općih izbora 2018. godine na političkoj sceni došlo do blokovskog svrstavanja političkih subjekata u Skupštini TK. Tako da jedan blok čine tzv. BH blok (SDP, DF.NS) sa ukupno 15 poslanika, drugi blok čine SDA i SBiH sa 11 poslanika i treći blok čine PDA i SBB. Iz navedenog jasno proizilazi da bi se došlo do stabilne skupštinske većine koju čine najmanje 18 poslanika u Skupštini TK mora doći do saradnje između dva politička bloka.

Kantonalni organizacija SDPBiH Tuzla svjesna odgovornosti prema građanima i članovima, svjesni političke snage koju imaamo kroz osvojenih 10 mandata i dva člana rukovodstva Skupštine TK, te njihove ključne uloge oko imenovanja predsjednika Skupštine i mandatara Vlade TK, sugeriše Predsjedništvu i Glavnom odboru SDPBiH, da u slučaju blokade političkih procesa zbog nemogućnosti uspostavljanja nove skupštinske većine i nemogućnosti formiranja Vlade Tuzlanskog kantona još jedanput razmotri specifičnu društveno-političku situaciju u TK i u skladu s tim donese adekvatne odluke – saopšteno je iz KO SDP BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.