Međunarodni dan djece oboljele od raka: Delegacija PIPOL-a i Vlade TK posjetila oboljele mališane u UKC-u

by admin2
| 12:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je Međunarodni dan djece koja su oboljela od raka. Tim povodom premijer TK Jakub Suljkanović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić su, u društvu članova Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti (PIPOL), posjetili male pacijente smještene na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Današnjom posjetom petoro malih pacijenata smještenih na ovom odjeljenju, te skromnim poklonima želimo mališanima iskazati podršku i ohrabrenje u njihovoj borbi, te se nadamo da će do narednog Međunarodnog dana djece koja su oboljela od raka oni biti izliječeni i veseli kod svojih kuća“ rekla je predsjednica Udruženja PIPOL Tuzla Amra Saračević.

U našoj sredini rak je nažalost još uvijek svojevrsna tabu-tema. Za većinu ljudi pričati o raku iznimno je teško, ponekad i neprihvatljivo. No treba znati da se najveći broj tih malenih pacijenata danas uspješno izliječi.

„Danas smo imali priliku ovoj djeci i njihovim roditeljima unijeti dašak radosti i ohrabrenja u njihovoj borbi sa ovom teškom bolešću. Zaželjeli smo im brz oporavak, te njima i njihovim roditeljima što skoriji povratak svojim kućama. I mnoge druge aktivnosti koje provodimo su suport ovoj djeci i njihovim roditeljima koji zajedno proživljavaju taj teški period. Kada su u pitanju ova oboljenja, iako je stepen izlječenja relativno veliki, treba imati na umu da se radi o dugotrajnom oporavku i teškom periodu kroz kojeg prolazi cijela porodica“, rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Manifestacijom na Trgu slobode u Tuzli, u saradnji sa Udruženjem studenata medicine „MEDICUS“, podjelom zlatnih vrpci građanima, te izvođenjem svojevrsnog performansa u okviru kojeg će se oblikovati „živa ljudska zlatna vrpca“ i puštanjem šarenih letećih balona u zrak, članovi Udruženja PIPOL nastavili su današnje aktivnosti s ciljem ukazivanja na ovu problematiku.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.