Enver Bijedić nakon odluke GO SDP BiH: Preglasani smo od strane izbornih gubitnika

by nedim
| 12:11

Uvodničar redovne sesije Kruga 99 bio je predsjednik KO SDP BiH TK I član predsjedništva SDP BiH Enver Bijedić. Bijedić je govorio na temu “Državotvorno okupljanje – DA, blok protiv – NE!”

On je pojasnio i odluku Glavnog odbora SDP BiH da se ne ide u koaliranje s nacionalnim strankama.

“Da pojasnim, nije bilo govora o koaliciji sa SDA. Bilo je govora o dvije tačke I donešena su dva zaključka. . Da li ste da se ide u pregovore o vlasti ili da se odlučno odbaci svaka mogućnost pregovaranja. Mi iz TK smo bili za pregovore da vidimo postoji li mogućnost stvaranja četvrtog stuba za očuvanje države. Nije prošla naša ideja, preglasani smo od strane izbornih gubitnika, ali nastavit ćemo raditi dalje i poštivati odluke Glavnog odbora”, istakao je Bijedić.

On je potvrdio kako nema govoru o formiranju neke nove stranke s kadrovima iz TK, ali da će biti teško motivirati glasače iz te izborne jedinice, koji su donijeli 37 posto od ukupnog broja glasova SDP-a na oktobarskim izborima, da i dalje podržavaju ovu partiju.

Bijedić se osvrnuo i na istup zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Nikšića, koji je vrijeđao psovao socijaldemokrate iz Tuzlanskog kantona.

“To više govori o njemu i njegovim karakteru, taj prizemni govor je za stočnu pijacu, a ne za ozbiljnu raspravu. Možda se u njegovoj kući tako razgovara, ne znam. Očekujem da njegova opštinska organizacija pokrene neku vrstu sankcija”, kazao je Bijedić.

Bijedić je na kraju poručio kako SDP ostaje cjelovit i nema govora o osnivanju neke nove stranke.

“Apsurdno je da politiku partije vode izborni gubitnici, ali jedinstvo SDP-a je neupitno”, zaključio je Enver Bijedić.

Bijedić je kazao kako, kao bivši pripadnik Armije RBiH i učesnik odbrane BiH od agresije, može aktuelnu situaciju na neki način uporediti sa predratnom.

“Mogu dobro procijeniti da se neke stvari događaju koje neodoljivo podsjećaju na onaj ambijent. Država BiH je važnija od bilo koje političke opcije i partikularnih interesa”, kazao je Bijedić.

On je istakao kako “ako pogledamo susjedne zemlje, prije svega Hrvatsku, koja ima privredni potencijal ali svoj ekonomski neuspjeh prikriva prebacujući stvari na BiH, dok je u Srbiji problem Kosova i nemoguće je da ga ne prenesu u BiH. 

“Mišljenja sam da u situaciji kada nam dolazi prijetnja s istoka i zapada ne treba doći do radikalizacije treće strane, bošnjačke. Zbog toga je bio potreban četvrti stub – Bh. Blok. On ne bi bio nacionalni već državni i bio brana onima koji nacionalne interese stavljaju iznad državnih”, poručio je Bijedić.

Bijedić je dodao kako se nada da će pogriješiti i da susjedne zemlje neće napraviti neku vrstu pritiska na BiH.

(TI/Vijesti.ba)