Tuzla: Obilježen Dan roze mahrame

by nedim
| 20:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prigodnim aktivnostima organizovanim na Trgu slobode u Tuzli tradicionalno je obilježio u srijedu 27. oktobra 2021. godine Dan roze mahrame.

Već desetak godina Odjel je dio globalne kampanje Dan roze mahrame, kojom se u svijetu želi ukazati na činjenicu da sve žene, uključujući i muslimanke, obolijevaju od ove opake bolesti koja je izlječiva ako se otkrije na vrijeme, pa je momenat podizanja svijesti o važnosti rane detekcije bolesti od izuzetnog značaja.

Aktivistice Odjela za brak i porodicu dijelile su promotivni materijal, roze trakice i razgovarale sa građanima i građanka. Ova bolest ne bira, u posljednjih nekoliko godina sve je veći broj muškaraca koji boluju od ove opake bolesti.

– Tokom cijelog oktobra imale smo različite aktivnosti iz ovog domena. Ovaj rozi oktobar obilježile smo sa nekoliko važnih aktivnosti i to: prikupljanjem sredstava kroz program Think pink iz kojeg se svake godine obezbjeđuju besplatni mamografski pregledi za žene u cijeloj Bosni i Hercegovini, te prigodni pokloni za žene oboljele od raka, a koje su operisane. Potom smo uzele učešće na šetnji za ozdravljenje u organizaciji Udruženje “Žene Tuzle”, kazala je savjetnica za brak i porodicu Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović.

Jedan značajan broj džematlijki ove i prošle godine je ušao u program besplatnih mamografskih pregleda, čime su direktno potaknute da vode brigu o svom zdravlju i redovno obavljaju preglede.
U narednim danima planirane su posjete džematlijkama koje boluju od ove opake bolesti ili su je pobjedile. U tuzlanskim džematima na svim programima i susretima za žene tokom ove sedmice ukazat će se na važnost brige o zdravlju.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.