Panel diskusijom BKC TK završio trodnevnu manifestaciju „Dani audio-vizuelnog naslijeđa“

by Tuzla Info
| 16:04

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona današnjom panel diskusijom i stručnim predavanjem na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“ završio je manifestaciju „2. Dani audio-vizuelnog naslijeđa“.

U protekla tri dana ova ustanova kulture je kroz projekciju filmova, tematsku izložbu i panel diskusiju, u ovom formatu jedina u Bosni i Hercegovini dala svoj doprinos u očuvanju i promociji audio-vizuelnog naslijeđa iz prošlog vijeka.

Manifestacija je počela 25. oktobra cjelodnevnim projekcijama dokumentarnih filmova za učenike tuzlanskih srednjih škola, kojima su prikazani filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950. – 1971. godine.

Isti filmovi su prikazani i građanstvu drugog dana manifestacije u okviru dokumentarne večeri „Tuzlanska regija u dokumentarnom filmu 20. stoljeća“. Radi se o osam filmova koji su nastali u produkciji Bosna Filma, Sutjeska filma i Studio filma, a čije je prikazivanje njihovom digitalizacijom omogućio Filmski centar Sarajevo.

Prikazani su filmovi: Preobražaj jednog kraja (1950), Tuzlanski bazen (1954), Bijeli ugriz (1956), Njihova posljednja smjena (1962), Sljeme za tjeme (1964), Modrac (1965), So (1967) i Nije štrajk (1971).

Sinoć (26.10.) održanoj dokumentarnoj večeri prethodilo je otvaranje izložbe omota gramofonskih ploča „Čuvari vinila na 33 obrtaja“, kao umjetničke postavke iz privatne kolekcije prof.dr. Tihomira Knežičeka, koji je od 1978. godine prikupio više od 3000 nosača zvuka u ovom formatu.

-Na izložbi je mali dio moje kolekcije, konceptualno podijeljen u tri segmenta. Gramofonske ploče su ovakvu prezentaciju doživjele zahvaljujući dobro osmišljenoj ideji BKC-a, koji je pronašao mogućnost da prezentiramo naše naslijeđe i kulturu i na ovaj način. Siguran sam da će oni koji su slušali muziku sa gramofoskih ploča osjetiti i nostalgiju, a nove generacije se upoznati sa nosačima zvuka koje do sada nisu imale priliku vidjeti uživo – istakao je prof.dr. Tihomir Knežiček.

Razvijanje svijesti o važnosti dokumentarnog filma kao našeg trajnog naslijeđa kod potencijalnih autora ali i institucija koje imaju mogućnosti da učestvuju u stvaranju dokumentarne građe, bio je cilj panel diskusije i stručnog predavanja na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“. Uvodničari u dikusiji su bili mr.sc. Edin Skokić sa temom „Dokumentarni film kroz retrospektivno korištenje arhivskih sadržaja“ i MA Robert Andrejaš, koji je govorio o “Digitalnom videu kao dokumentu vremena”, dok je rad čuvara bh. filmskog blaga predstavila Mija Šego, predstavnica Filmskog centra Sarajevo.

Panel diskusiji koja je održana u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK prisustvovali su predstavnici brojnih javnih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona, akademske zajednice, medija, filmske industrije, autori dokumentarnih filmova i producenti. Među zakljčcima panel diskusije važno je izdovojiti istaknutu potrebu za kantonalnom fondacijom iz koje bi se sufinansirale komplementarne djelatnosti, zatim institucionalno rješavanje problema zaštite arhivske građe, potrebu umrežavanja više institucija što bi rezultiralo dokumentarnim filmom kao krajnjim proizvodom i neophodnost dodatne edukacije kadrova u javnim ustanovama u procesu nastanka video sadržaja.

-Naš cilj je da kroz ovu panel diskusiju sve one koji imaju resurse animiramo da uđu u projekte snimanja dokumentarnih filmova, obzirom da je trenutno takva produkcija u Tuzlanskom kantonu na niskom nivou. Mišljenja smo da je bolje imati bilo kakve sadržaje koji ostaju kao svjedoci nekog vremena, nego da ih nemamo uopšte. Vjerujem da smo kroz današnju diskusiju ukazali na značaj stvaranja dokumentarne građe, te da smo ohrabrili mnoge da se počnu sa vlastitom produkcijom video sadržaja – rekao je Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose s javnošću u JU BKC TK i koordinator projekta „2. Dani audio-vizuelnog naslijeđa“.

Danas je direktorica JU BKC TK uručila i zahvalnice ustanovama, organizacijama i udruženjima koja su pomogla u realizaciji i učestvovala u ovoj manifestaciji.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja bili su Filmski centar Sarajevo, IPI akademija Tuzla i Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tuzla, Klub Trentina. Manifestaciju su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.