Sutra u OŠ Solana vježba simulacije zemljotresa

by Tuzla Info
| 9:00

JU OŠ „Miladije“ u Tuzli će u područnoj školi „Solana“ u četvrtak s početkom u 10:30h održati edukativno-pokazna vježba simulacije zemljotresa i požara u našoj područnoj školi.

U vježbi će učestvovati Crveni križ/krst Tuzla, Služba prve pomoći Crvenog krsta/križa kao i Profesionalna vatrogasna brigada Tuzla.

Ova vježba je izuzetno značajna kako za nastavno osoblje i naše đake tako i za lokalnu zajednicu, jer će se kroz realnu simulaciju na licu mjesta vršiti edukacija sa akcentom na problem seizmoloških aktivnosti odnosno kako postupati i ponašati se u slučaju zemljotresa. Također će se vršiti i edukacija o postupanju prilikom izbijanja požara te će prisutni imati priliku da vide simulaciju gašenja požara od strane vatrogasaca kao i zbrinjavanje unesrećenih lica tokom zemljotresa i požara.

Po završetku vježbe, na improviziranom minskom polju u krugu škole, instruktor Programa za upozoravanje od mina ispred Crvenog križa/krsta grada Tuzle, održat će i edukaciju učenika iz programa “Upozoravanje na opasnosti od mina”.

Obzirom da je u vježbi predviđeno združeno učešće nekoliko gradskih spasilačkih službi, te da je JU OŠ “Miladije” u saradnji sa Crvenim križom/krstom Tuzle među prvima na nivou grada Tuzle a i šire pokrenula preventivnu edukativnu aktivnost postupanja u slučaju zemljotresa kroz realnu simulaciju događaja na licu mjesta, smatramo da bi Vaša kuća svojim prisustvom dodatno uveličala ovaj događaj koji je zasigurno zanimljiv i nesvakidašnji za Vašu publiku.

Vježbi će prisustvovati direktor škole a svoj dolazak najavio je i ministar obrazovanja I nauke TK Elvis Baraković